ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ένα έξυπνο και ηλεκτρικό scooter

Ένα έξυπνο και ηλεκτρικό scooter

Ενδεχομένως να αποτελέσει την «επανάσταση» στο χώρο της μετακίνησης εντός των πόλεων.

Ή να εξελιχθεί σε μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια για οικολογικές μετακινήσεις. Όποια και αν είναι η κατάληξη το εγχείρημα της Gogoro, μίας startup εταιρείας από την Ταϊβάν, έχει κερδίσει αρκετή δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες λόγω της διαφορετικής προσέγγισης όσον αφορά το πώς θα «επαναγεμίζει» ο οδηγός το ηλεκτρικό όχημα του.

Η Gogoro ιδρύθηκε το 2011 από δύο πρώην στελέχη της γνωστής εταιρείας smartphones HTC και μέχρι σήμερα έχει λάβει 200 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση, αλλά μόλις σήμερα στο πλαίσιο της CES παρουσίασε το όραμα της. Για την ακρίβεια παρουσίασε το Smartscooter, ένα «έξυπνο» μηχανάκι που κινείται με ηλεκτρικές μπαταρίες. Η διαφορά με άλλα ηλεκτρικά scooter είναι ότι ο οδηγός μπορεί να αλλάξει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τις μπαταρίες του με άλλες που θα βρίσκει σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, τα οποία θα δημιουργηθούν μέσα στον αστικό ιστό μίας πόλης! Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται ο οδηγός να περιμένει να φορτίσουν οι μπαταρίες του για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το scooter του, όπως συμβαίνει τώρα.

Το πλάνο της Gogoro είναι να ξεκινήσει να πωλεί το Smartscooter εντός του 2015 έχοντας ήδη δημιουργήσει σε μία μεγάλη πόλη –την οποία έχει επιλέξει αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει- ένα πυκνό δίκτυο από σταθμούς αλλαγής μπαταριών. Σημειωτέον πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το σύστημα των μπαταριών έχει αναπτυχθεί από την ιαπωνική Panasonic.

Η προσπάθεια θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξη και η επιτυχία της θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, από την άλλη το διαφορετικό μοντέλο υλοποίησης δημιουργεί κάποια αισιοδοξία, ιδίως σε περίπτωση που κάποιος δήμος αποφασίσει να υιοθετήσει και να χρηματοδοτήσει αυτό το μοντέλο. Αν το κόστος για τους πολίτες κινείται σε λογικά επίπεδα, τότε ενδεχομένως και το εγχείρημα της Gogoro να στεφθεί από επιτυχία.

Σχετικές ειδήσεις