ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αντικαθιστώντας τα μετρητά με το smartphones σας

Αντικαθιστώντας τα μετρητά με το smartphones σας

Το smartphone έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά κομμάτια της καθημερινότητας μας. Πλέον, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί -και στην Ελλάδα- ακόμη και για να υποκαταστήσει το ...πορτοφόλι μας, λειτουργώντας ως ένα είδος "ψηφιακού πορτοφολιού".

Η πιο προβεβλημένη χρήση του -από τα μέσα ενημέρωσης- είναι αυτή της πραγματοποίησης συναλλαγών -με την οποία θα ασχοληθούμε πιο κάτω- αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Για παράδειγμα, με το smartphone μας δεν χρειάζεται να πληρώσουμε με μετρητά για την κούρσα στο ταξί. Αρκεί να το έχουμε καλέσει μέσω της εφαρμογής του Taxibeat ή την αντίστοιχη της Viva Payments (Super Taxi) που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας. Απλώς, θα χρειαστεί να έχουμε δηλώσει ποιά κάρτα θα χρησιμοποιήσει το σύστημα σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις

Επίσης, μπορούμε να πάρουμε εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή της Αθήνας. Η σχετική εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη και στην προκειμένη περίπτωση πάλι δηλώνει ο χρήστης την κάρτα που επιθυμεί να χρεώνεται.

Ακόμη, μέσα από τα apps που έχουν οι ελληνικές τράπεζες μπορεί ο καταναλωτής να ανανεώσει το e-Pass της Αττικής Οδού, να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό υποστηρίζεται από το αντίστοιχο app.

Ακόμη, μπορεί να πάρει εισιτήρια για θεάματα ή για να μετακινηθεί με αεροπλάνο ή πλοίο, πραγματοποιώντας όλη τη συναλλαγή με το smartphone του. Αρκεί να έχει το αντίστοιχο app που να την υποστηρίζει. Όπως και να παραγγείλει φαγητό με το smartphone του.

Το επόμενο βήμα είναι να πληρώσει κανείς με το κινητό του σε φυσικά σημεία πώλησης. Και εδώ λύσεις και προτάσεις υπάρχουν ήδη, όπως, είναι, για παράδειγμα, το Tap N' Pay της Alpha Bank και της Vodafone, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες ετοιμάζουν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες. Βασική προϋπόθεση είναι να υποστηρίζει το smartphone του την τεχνολογία NFC, να έχει "κατεβάσει" την αντίστοιχη εφαρμογή και το κυριότερο να έχει πάει στην τράπεζα προκειμένου να συνδέσει με το κινητό του μία κάρτα χρεωστική ή πιστωτική ανάλογα με το τι προσφέρει η τράπεζα. Π.χ. στην περίπτωση του Tap N' Pay προσφέρεται μόνο με τη σύνδεση χρεωστικής κάρτας. Η τράπεζα τότε του δίνει μία ειδική κάρτα SIM με επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για μεγαλύτερη διασφάλιση.

Για την πραγματοποίηση μίας συναλλαγής, ο χρήστης αρκεί να πλησιάσει το κινητό του τηλέφωνο σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών από τον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών με το σήμα contactless και η συναλλαγή ολοκληρώνεται με ασφάλεια σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, χωρίς να απαιτείται υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής, ενώ δεν χρειάζεται και εισαγωγή του ΡΙΝ για αγορές κάτω των 25 ευρώ.

Τα τερματικά που δέχονται κάρτες ανέπαφων συναλλαγών έχουν φθάσει περίπου τα 10.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα και βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις περισσότερες αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, καθώς επίσης σε αρκετά καφέ και άλλα καταστήματα. Μάλιστα, ήδη ένας αριθμός περίπου 80 εκδοτηρίων εισιτηρίων στο Μετρό της Αθήνας έχει τέτοιου είδους τερματικά, δίνοντας μία επιπλέον δυνατότητα στους πολίτες. Αν και αυτοί που θα το εκτιμήσουν περισσότερο είναι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες εκτός ευρωζώνης που δεν έχουν προλάβει να επισκεφθούν κάποιο ανταλλακτήριο χρημάτων.

Σχετικές ειδήσεις