ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι νέο θα δούμε στα Windows 10

Τι νέο θα δούμε στα Windows 10

Προ των πυλών βρίσκεται η επόμενη παρουσίαση των επερχόμενων Windows 10, καθώς στις 21 Ιανουαρίου πρόκειται να παρουσιαστούν τα πρώτα δείγματα του νέου λειτουργικού συστήματος της Μicrosoft όσον αφορά την έκδοση που θα απευθύνεται στους οικιακούς καταναλωτές. Και όπως είναι λογικό, οι διαρροές έχουν ξεκινήσει για τα καλά.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η πιο πρόσφατη κάνει λόγο για μία «στενή συνεργασία» μεταξύ του Cortana και του Spartan. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτές οι δύο εφαρμογές, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Το Cortana είναι ο «προσωπικός ψηφιακός βοηθός» που έχει αναπτύξει η Microsoft και χρησιμοποιείται στα smartphones που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows Phone. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον μεγάλο ανταγωνιστή του Siri της Apple με πολλά αμερικανικά sites να υποστηρίζουν ότι το Cortnana είναι πολύ καλύτερο. Το Cortana θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί στα Windows 10, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα θα είναι το πρώτο που θα «τρέχει» σε όλες τις υπολογιστικές πλατφόρμες (PCs, smartphones, tablets).

Όσον αφορά το Spartan, είναι η κωδική ονομασία που χρησιμοποιείται για έναν νέο browser που φημολογείται ότι αναπτύσσει η Microsoft με σκοπό να τον ενσωματώσει στα Windows 10. Το νέο πρόγραμμα πλοήγησης στις ιστοσελίδες αναμένεται να είναι «σπαρτιάτικο» υπό την έννοια ότι θα είναι αρκετά ελαφρύ, έχοντας τις βασικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να είναι και πολύ πιο γρήγορο. Θα υπάρχει και ο Internet Explorer κυρίως για λόγους συμβατότητας, αλλά ο Spartan –ή όπως αλλιώς ονομάζεται- θα είναι ο βασικός browser για τα Windows 10.

Το Cortana θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο Spartan προκειμένου να υπάρχουν φωνητικές λειτουργίες στον browser. Όμως, η εκτίμηση είναι πως θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προβάλλονται πληροφορίες στον χρήστη που σχετίζονται με τις αναζητήσεις του ή με αυτά που προβάλλει. Όπως και να υπάρχει σύνδεση με τα υπόλοιπα δεδομένα του. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει πληροφόρηση για το που βρίσκεται ένα εστιατόριο όπως και οι κριτικές και όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με αυτό στη μία πλευρά της σελίδας σε περίπτωση που ο χρήστης κάνει αναζήτηση γι’ αυτό. Ουσιαστικά, πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται σήμερα με το Google Now.

Πάντως, εκτιμάται πως θα υπάρχει υποστήριξη για χρήση stylus, δεδομένου ότι οι οθόνες πλέον στους προσωπικούς υπολογιστές τείνουν να είναι όλες αφής.
Γενικότερα, πάντως, τα Windows 10 αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα είναι από τα highlights της χρονιάς. Σημειωτέον πως ναι μεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτά στις 21 Ιανουαρίου αλλά στην αγορά δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν πριν το φθινόπωρο και δη τα τέλη Οκτωβρίου. Εκτός και αν η Microsoft αποφασίσει να κάνει κάποια μεγάλη έκπληξη.

Σχετικές ειδήσεις