ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσα PCs πουλήθηκαν το 2014

Πόσα PCs πουλήθηκαν το 2014

Στα 315,8 εκατ. (σύμφωνα με την Gartner) ή στα 308,6 εκατ. (σύμφωνα με την IDC) έφθασε ο αριθμός των προσωπικών υπολογιστών που διετέθησαν το 2014 σε ολόκληρο τον κόσμο με την συγκεκριμένη αγορά να παρουσιάζει μία σχετική σταθερότητα σε σχέση με το 2013.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των αριθμών που δίνουν Gartner και IDC, δύο εκ των πιο γνωστών εταιρειών ερευνών παγκοσμίως όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες, οφείλεται στο ότι η μεν Gartner μετρά στο συγκεκριμένο τομέα και τις πωλήσεις tablets με Windows λειτουργικό σύστημα ενώ η IDC δεν περιλαμβάνει στη μέτρηση της αυτές τις συσκευές.

Βέβαια, η διαφορετική μέτρηση έχει ως αποτέλεσμα η μεν Gartner να κάνει λόγο για σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά των PCs δεδομένου ότι το 2014 οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση μόλις 0,2%. Αντίθετα, η πτώση στην περίπτωση της IDC είναι της τάξεως του 2,1%. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία αύξηση της χρήσης υπολογιστικών μηχανημάτων που κινούνται μεταξύ tablet και PC καθώς διαθέτουν αποσπώμενα πληκτρολόγια.

Εκεί που σε γενικές γραμμές συμφωνούν οι δύο εταιρείες ερευνών είναι στην κατάταξη των κατασκευαστών. Στην κορυφή βρίσκεται η κινεζική Lenovo, η οποία μάλιστα άνοιξε λίγο την απόσταση της από τη δεύτερη HP. Σύμφωνα με την Gartner, η Lenovo είχε μερίδιο αγοράς 18,8% το 2014 και η ΗΡ 17,5%. Κατά την IDC, το μερίδιο της Lenovo πέρσι ήταν στο 19,2% και της ΗΡ στο 18,4%. Στην τρίτη θέση είναι η Dell με 12,8% (Gartner) και 13,5% (IDC), ενώ στην τέταρτη θέση είναι ο όμιλος της Acer με μερίδιο 7,9% ή 7,8%.

Εκεί που υπάρχει διαφοροποίηση είναι όσον αφορά στην 5η θέση. Η Gartner υποστηρίζει ότι εκεί είναι η ταϊβανέζικη Asus με μερίδιο 7,2%, ενώ για την IDC στην 5η θέση είναι η Apple με 6,4%. Η διαφοροποίηση αυτή έχει εξήγηση δεδομένου ότι η Asus είναι πολύ ισχυρή στο κομμάτι των «υβριδικών» Windows tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο, τα οποία η Gartner προσμετρά, ενώ η IDC δεν μετρά.

Σχετικές ειδήσεις