ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα επόμενα Windows θα είναι δωρεάν και με πολλές νέες λειτουργίες

Τα επόμενα Windows θα είναι δωρεάν και με πολλές νέες λειτουργίες

Αποκαλυπτηρίων …συνέχεια για την επόμενη έκδοση των Windows με τη Microsoft να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες τους. Αν και το πιο σημαντικό στοιχείο της προ ολίγων ωρών παρουσίασης ήταν πως η αναβάθμιση στα Windows 10 θα γίνεται χωρίς κανένα κόστος για όσους χρησιμοποιούν Windows 7 ή 8 με τη συγκεκριμένη προσφορά να έχει διάρκεια ενός έτους από την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του νέου λειτουργικού συστήματος.

Του Δημήτρη Μαλλά

Αντίστοιχα δωρεάν θα είναι και η αναβάθμιση σε Windows 10 των smartphones που έχουν τώρα Windows Phone. Η τελευταία επωνυμία καταργείται καθώς πλέον τα Windows 10 θα είναι το όνομα για όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft και για κάθε είδους συσκευή, δεδομένου ότι ο στόχος είναι να προσφέρει μία κοινή εμπειρία.

Τα νέα Windows 10, στην έκδοση τους για τους καταναλωτές, αναμένονται το φθινόπωρο με τη Microsoft να μην έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία αλλά να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι κάπου μέσα στον Οκτώβριο του 2015.

Τα καινούρια χαρακτηριστικά είναι αρκετά και από όσα έχουν ανακοινωθεί και παρουσιαστεί μέχρι τώρα τα Windows 10 θα είναι εξαιρετικά εύχρηστα και θα δίνουν τη δυνατότητα προκειμένου οι χρήστες να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα από ένα περιβάλλον που χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο και ποντίκι σε εκείνο όπου τα πάντα γίνονται με την αφή. Κάτι που δεν ήταν τόσο απλό με τα Windows 8.1.

Πολύ σημαντική προσθήκη αποτελεί η Cortana, η «προσωπική βοηθός» που έχει αναπτύξει η Microsoft και η οποία απαντά και σε φωνητικές εντολές και ερωτήσεις. Η Cortana, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες υλοποιήσεις «ψηφιακού» βοηθού και εμφανίστηκε πέρσι στα Windows Phone, θα αποτελεί βασικό κομμάτι των Windows 10 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να ανοίξετε ή να σταματήσετε εφαρμογές (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής) όπως και για αναζητήσεις.

Η δεύτερη σημαντική προσθήκη είναι ο Project Spartan, όπως ονομάζεται αυτή τη στιγμή το νέο πρόγραμμα πλοήγησης της Microsoft. To όνομα μάλλον δεν είναι τελικό αλλά ο browser είναι σχετικά «σπαρτιάτικος» όσον αφορά τους πόρους του συστήματος που χρησιμοποιεί, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι αρκετά γρήγορος που είναι πλέον και το ζητούμενο από την πλευρά των χρηστών. Επιπλέον, ο Spartan θα έχει και χαρακτηριστικά όπως είναι, για παράδειγμα, η δυνατότητα ο χρήστης να κάνει απευθείας μία σημείωση στην προβαλλόμενη ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας το πενάκι (stylus) του μηχανήματος του και αυτή τη σημείωση να μπορεί να τη μοιραστεί με άλλους χρήστες!
Ακόμη, τα Windows 10 θα μπορούν να διασυνδεθούν πολύ περισσότερο με την πλατφόρμα του Xbox μέσω μίας βελτιωμένης εφαρμογής που θα επιτρέπει στον χρήστη να παίζει παιχνίδια από το Xbox Live απευθείας στο PC του ή στο tablet του.

Πρακτικά, η Microsoft επιδιώκει να προσφέρει μία κοινή εμπειρία σε κάθε είδους υπολογιστική συσκευή με ένα εύχρηστο και σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, έχοντας μάλιστα ακούσει και τις ανάγκες των χρηστών, καθώς, για παράδειγμα, το πλήκτρο Έναρξη (Start) πρόκειται να επιστρέψει, έστω έχοντας μία διαφορετική χρήση σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει στα Windows 7.

Επιπλέον, η εύκολη εναλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο «επικοινωνείς» με το PC σου (οθόνη αφής ή πληκτρολόγιο – ποντίκι) ήταν κάτι που ζητούσαν οι χρήστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θεωρούν ιδιαίτερα πρακτικά τα tablets και τις οθόνες αφής για παραγωγική εργασία.
Όσον αφορά στη δωρεάν διάθεση για 1 χρόνο, ουσιαστικά η Microsoft επιδιώκει να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάθε φορά που βγάζει μία νέα έκδοση των Windows, να βλέπει να καθυστερεί πάρα πολύ η υιοθέτηση της από τους χρήστες.

Σχετικές ειδήσεις