ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μάχη» Samsung και Apple για την κορυφή στα smartphones

«Μάχη» Samsung και Apple για την κορυφή στα smartphones

H εξαιρετική πορεία των νέων iPhone 6 και 6 Plus αλλά και το γεγονός ότι η Samsung παρουσίασε στασιμότητα στις πωλήσεις είχε ως αποτέλεσμα η Apple να βρεθεί πολύ κοντά στον κορεατικό κολοσσό όσον αφορά στις πωλήσεις smartphones κατά το δ' τρίμηνο του 2014.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, οι πωλήσεις smartphones το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς αυξήθηκαν κατά 28,2% φθάνοντας στα 375,2 εκατ. συσκευές, καθώς σε ολόκληρο τον κόσμο οι καταναλωτές στρέφονται προς τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε μεν η Samsung που πούλησε το δ' τρίμηνο του 2014 75,1 εκατ. smartphones αλλά με την Apple να πωλεί 74,4 εκατ. συσκευές, είναι προφανές ότι η διαφορά που υπήρχε μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μερίδιο της Samsung ήταν στο 20,01% και της Apple στο 19,85%. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Samsung χρειάζεται τόσο μία νέα "ναυαρχίδα" που πιθανότατα θα δούμε στις αρχές Μαρτίου στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης όσο και να πάνε καλά ορισμένα από τα νέα μοντέλα της στη μεσαία κατηγορία όπως είναι τα καινούρια Galaxy A3 και Α5.

Η διαφορά των Samsung – Apple από τους υπόλοιπους κατασκευαστές smartphones είναι πάντως τεράστια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Lenovo με μερίδιο 6,59% και 24,7 εκατ. πωληθέντες συσκευές. Στις πωλήσεις της κινεζικής εταιρείας, όμως, περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις συσκευών Motorola, καθώς η Lenovo ολοκλήρωσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας στις αρχές του συγκεκριμένου τριμήνου.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η επίσης κινεζική Huawei με μερίδιο 6,25% και 23,5 εκατ. συσκευές, ενώ στην πέμπτη θέση ήταν ένας ακόμη κατασκευαστής από την Κίνα. Ο λόγος για την ανερχόμενη δύναμη που ακούει στο όνομα Xiaomi, το μερίδιο της οποίας έφθασε στο 4,42% και στα 16,6 εκατ. συσκευές. Το αξιοσημείωτο με την Xiaomi είναι ότι ακόμη δεν διαθέτει τις συσκευές της ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ιαπωνία, αλλά κινείται πολύ επιλεκτικά σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Σύνολο χρονιάς

Όσον αφορά στο σύνολο του 2014, οι πωλήσεις smartphones έσπασαν κάθε ρεκόρ καθώς διετέθησαν 1,301 δισ. συσκευές με την αύξηση σε σχέση με το 2013 να είναι της τάξεως του 27,6%.

Στην πρώτη θέση ήταν, φυσικά, η Samsung με 318,2 εκατ. πωληθέντα smartphones και μερίδιο 24,5%, ποσοστό που είναι σαφώς μικρότερο από το 31% του 2013 και οφείλεται στο ότι οι πωλήσεις του κορεατικού κολοσσού αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Σε αρκετή απόσταση βρέθηκε η Apple, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου. Στο σύνολο του έτους, η αμερικανική εταιρεία διέθεσε 192,7 εκατ. iPhone με το μερίδιο της να είναι στο 14,8%.

Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι Κινέζοι κατασκευαστές. Η Huawei άντεξε στην "επίθεση" της Lenovo και με 73,6 εκατ. πωληθέντες συσκευές και μερίδιο 5,7% ήταν στην τρίτη θέση. Αρκετά κοντά ήταν η Lenovo οι πωλήσεις της οποίας, μαζί με εκείνες της Motorola, έφθασαν στα 70 εκατ. συσκευές με ένα μερίδιο της τάξεως του 5,4%. Την πεντάδα κλείνει η κορεατική LG Electronics με 59,2 εκατ. πωληθέντες συσκευές και μερίδιο 4,6%.

Σχετικές ειδήσεις