ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τον πρώτο Έλληνα αστροναύτη θέλει να ετοιμάσει το si-cluster

Τον πρώτο Έλληνα αστροναύτη θέλει να ετοιμάσει το si-cluster

Η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία, όσο και αν ακούγεται περίεργο, κινείται με πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και ένας από τους επόμενους και φιλόδοξους στόχους είναι η συμμετοχή Έλληνα αστροναύτη σε μία από τις διαστημικές αποστολές της επόμενης 15ετίας!

Του Δημήτρη Μαλλά

Τον στόχο αυτό έχουν θέσει τα μέλη του si-cluster, του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) που έχει δημιουργηθεί για το χώρο των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και γενικότερα για την αεροδιαστημική βιομηχανία, όπως τουλάχιστον ανέφεραν σε σχετική παρουσίαση.

Σύμφωνα με τα μέλη του si-cluster, οι ελληνικές εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2014 ο αριθμός των εταιρειών - μελών του cluster αυξήθηκε από τα 22 στα 38, ενώ υπάρχουν 30 ακόμη αιτήσεις. Ο συνολικός κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2013, ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 117% την περασμένη χρονιά.

Επιπλέον, οι εταιρείες του si-cluster προχώρησαν σε 100 προσλήψεις μέσα στο 2014 με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να ανέρχεται σε 1500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τα μέλη του si-cluster, αρκετές από τις προσλήψεις αφορούσαν Έλληνες επιστήμονες που εργάζονταν στο εξωτερικό και βρήκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Στα πλάνα για τη φετινή χρονιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η λειτουργία ενός επωαστή (incubator) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Ο σχετικός χώρος έχει ήδη δημιουργηθεί και ο στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχουν επιλεγεί 5 – 10 νέες εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας

Σχετικές ειδήσεις