ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απόλυτη κυριαρχία για Android και iOS το 2014

Απόλυτη κυριαρχία για Android και iOS το 2014

Σε παράσταση για δύο πρωταγωνιστές εξελίχθηκε η αγορά των smartphones το 2014 όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα των συσκευών που διετέθησαν την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, το 96,3% του συνόλου των smartphones που διετέθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν ή Google Android ή Apple iOS.

Του Δημήτρη Μαλλά

Μεταξύ των δύο, η κυριαρχία της Google ήταν καταφανής καθώς το μερίδιο του Android έφθασε στο 81,5%, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις smartphones με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ξεπέρασαν για πρώτη χρονιά το όριο του 1 δισ. τεμαχίων. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν 1,059 δισ. Android smartphones όταν ο συνολικός αριθμός των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν ήταν 1,3 δισ.

Το μερίδιο του iOS ήταν στο 14,8% καθώς πουλήθηκαν 192,7 εκατ. συσκευές iPhone, μία επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ για την Apple.
Από εκεί και πέρα, το μόνο λειτουργικό σύστημα που δείχνει να έχει κάποιες ελπίδες είναι τα Windows Phone της Microsoft. Και αυτό λόγω των επερχόμενων Windows 10. Οι πωλήσεις συσκευών με Windows Phone αυξήθηκαν μεν (34,9 εκατ. έναντι 33,5 εκατ.) αλλά η αύξηση ήταν πολύ μικρή με αποτέλεσμα το μερίδιο να μειωθεί στο 2,7% από 3,3%.

Από εκεί και πέρα, το μερίδιο της πάλαι πότε κραταιάς και ηγέτιδας στη συγκεκριμένη αγορά Blackberry είναι πλέον στο 0,4%, ενώ στο 0,6% είναι το μερίδιο των υπόλοιπων λειτουργικών συστημάτων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το Firefox OS, το οποίο παρά τη διαφήμιση και την προώθηση που του έγινε δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σχετικές ειδήσεις