ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μάθε προγραμματισμό παίζοντας

Μάθε προγραμματισμό παίζοντας

Μία δράση που έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά και οι νέοι –κατ’ αρχήν- να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τον προγραμματισμό, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι απαραίτητη ψηφιακή δεξιότητα στο προσεχές μέλλον, επιτέλους υλοποιείται. Ο λόγος για το Getcoding.gr, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με ήρωες τον Ερμή και την Αθηνά, και τη βοήθεια μιας απλοποιημένης οπτικής γλώσσας κώδικα προκειμένου να κάνει περισσότερο κατανοητή τη φιλοσοφία του προγραμματισμού.

Οι νέοι πρέπει να προγραμματίσουν το μέλλον τους, είπε με έμφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαΐκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου PEOPLECERT, κ. Βύρων Νικολαϊδης κατά την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας, που θα υλοποιήσει το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΗePIS) με τη στήριξη της Μicrosoft Ελλάς.

Περισσότερες από το 90% των θέσεων εργασίας σήμερα, απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, με τη ζήτηση να αυξάνεται ετησίως κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων πληροφορικής να βαίνει μειούμενος, τόνισε ο κ. Νικολαϊδης. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αναντιστοιχία προσόντων υποψηφίων και αγοράς εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε, έχοντας γνώσεις προγραμματισμού ένας νέος, θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, θα γίνεται αυτόματα ανταγωνιστικός, καθώς στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού θα απαιτούνται πλέον από τους υποψηφίους και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έρχεται σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία, πολλά στελέχη διεθνώς, υποστηρίζουν ότι σε λίγα χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κάποιον κώδικα προγραμματισμού θα θεωρούνται «αναλφάβητοι», αφού θα αποτελεί τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Οι νέοι συμμετέχοντας στο παιχνίδι του Getcoding μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα βασικές έννοιες όπως οι επαναλήψεις, οι υποθέσεις (conditionals), οι ερωτήσεις, και τα διαγράμματα ροής, ενώ αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα, καθώς και η αλγοριθμική σκέψη.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα διεξαχθούν σχολικές επισκέψεις, ενημερωτικά σεμινάρια και workshops σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευτές θα παρέχουν στοχευμένη ενημέρωση στους νέους για τον προγραμματισμό και τις προοπτικές του.

Το Getcoding υλοποιείται από τo Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) τη Microsoft Ελλάς και την PEOPLECERT, ενώ υποστηρίζεται από τη ManpowerGroup, τη Master KEK και την Career in Progress. Χορηγός του παιχνιδιού είναι η εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών Intelearn.

Σχετικές ειδήσεις