ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρομπότ - μπάτλερ στην υπηρεσία του ταξιδιώτη

Ρομπότ - μπάτλερ στην υπηρεσία του ταξιδιώτη

Του Δημήτρη Μαλλά

Την αρχή κάνει η αλυσίδα Aloft Hotels, στο ξενοδοχείο της οποίας στο Κουπερτίνο της βόρειας Καλιφόρνια (σ.σ. εκεί είναι και η έδρα της Apple), βρίσκεται πλέον σε υπηρεσία ο A.L.O., ο πρώτος ρομποτικός μπάτλερ (Boltr). Ο ρόλος του A.L.O. είναι να βοηθά τους εργαζόμενους στο Aloft, μεταφέροντας για παράδειγμα, αντικείμενα και πράγματα στα δωμάτια των πελατών, όπως και γενικότερα να λειτουργεί ως ένα είδος προσωπικού βοηθού για τους εργαζόμενους στο Aloft Cupertino. Στόχος είναι να κάνει όλες τις «βαρετές» δουλειές, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο να προσφέρουν καλύτερου επιπέδου υπηρεσίες.

Σημειωτέον πως αντί για φιλοδώρημα, ο A.L.O. δέχεται tweets!

Σημειωτέον πως ο A.L.O. αποτελεί προϊόν της εταιρείας Savioke, η οποία θεωρείται από τις πλέον πρωτοπόρες και από αυτές που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη χρήση ρομπότ ως βοηθούς των ανθρώπων.

Βέβαια, εκείνοι που δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν πολύ παραπάνω δεν είναι άλλοι από τους Ιάπωνες. Και αυτό γιατί στο ξενοδοχείο Henn-Na το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 17 Ιουλίου 2015 στο Ναγκασάκι, θα υπάρχουν 10 ρομπότ που θα αποτελούν μέρος του προσωπικού και θα έχουν ρόλους ρεσεψιονίστ, καθαριστριών, κ.ά. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο η πρόσβαση στα δωμάτια θα γίνετε μέσω αναγνώρισης προσώπου!!! Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι τιμές θα είναι μάλλον προσιτές καθώς 50 ευρώ για ένα μονόκλινο είναι σχετικά χαμηλό ποσό για τα ιαπωνικά δεδομένα.