ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προς συγχώνευση Nokia και Alcatel-Lucent

Προς συγχώνευση Nokia και Alcatel-Lucent

Τον δεύτερο μεγάλο ευρωπαϊκό κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δείχνουν έτοιμες να δημιουργήσουν η φινλανδική Nokia και η γαλλο-αμερικανική Alcatel-Lucent, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που τις ήθελαν να βρίσκονται σε συζητήσεις για τη συγχώνευσή τους.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο εταιρείες γνωστοποίησαν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία μίας κοινής εταιρείας, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η Nokia, μετά την πώληση του τομέα συσκευών κινητής τηλεφωνίας στη Microsoft, είχε βρεθεί ουσιαστικά να έχει ως βασική πηγή εσόδων της τον κλάδο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπου, μάλιστα, έχει πλέον επικεντρωθεί στις λύσεις για ασύρματα δίκτυα. Από την άλλη πλευρά, η Alcatel-Lucent είναι η εταιρεία που προήλθε από τη συγχώνευση των κλάδων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της γαλλικής Alcatel με την αμερικανική Lucent, με το «κομμάτι» της Alcatel, όμως, να είναι πρακτικά εκείνο που τα τελευταία χρόνια είχε πάρει τον έλεγχο του συγκεκριμένου σχήματος.

Η Alcatel-Lucent είχε ουσιαστικά αποχωρήσει από τον τομέα των ραδιοσυστημάτων και το βασικό της ατού είναι οι λύσεις που έχει για τα ενσύρματα δίκτυα αλλά και νέας γενιάς υποδομές όπως είναι τα αποκαλούμενα smart grids.

H συγχώνευση, εφόσον οι συζητήσεις έχουν θετική κατάληξη, πρόκειται να γίνει με τη Nokia να κάνει δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Alcatel-Lucent. Μάλιστα, ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων, η Nokia σκοπεύει να πουλήσει τον κλάδο χαρτών και συστημάτων πλοήγησης που διαθέτει και ονομάζεται HERE. Η πώληση αυτή μπορεί να αποφέρει στη φινλανδική εταιρεία ένα ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Γενικότερα, ο συνδυασμός της Nokia και της Alcatel-Lucent θεωρείται αρκετά συμπληρωματικός και το νέο σχήμα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπου η μεγαλύτερη εταιρεία παραμένει μεν η σουηδική Ericsson αλλά με τους Κινέζους κατασκευαστές όπως είναι η Huawei και η ΖΤΕ να αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα η Ευρώπη να ήθελε να υπάρξει και ένας δεύτερος ισχυρός πόλος, ιδίως ενόψει της έλευσης του 5G που εκτιμάται ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «στοιχήματα» για τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο.

Σημειωτέον πως η Nokia, μέσω της θυγατρικής της Nokia Networks, έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, καθώς στο Κρυονέρι Αττικής βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης που διαθέτει παγκοσμίως. Συνολικά, η Nokia απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 1150 άτομα, ενώ και η Alcatel-Lucent έχει δικό της γραφείο στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις