ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισε η διάθεση στην Ελλάδα των πρώτων Android TV τηλεοράσεων

Άρχισε η διάθεση στην Ελλάδα των πρώτων Android TV τηλεοράσεων

Βελτιωμένη εμπειρία, συνδεσιμότητα και δυνατότητες υπόσχονται τα μοντέλα που αξιοποιούν την νέα πλατφόρμα της Google.Η Sony είναι ο πρώτος κατασκευαστής τηλεοράσεων που φέρνει στην Ελλάδα που βασίζονται στο Android TV, την πλατφόρμα που δημιούργησε η Google για το χώρο των τηλεοράσεων. Τα νέα μοντέλα του ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού ξεκινούν να είναι σταδιακά διαθέσιμα στα καταστήματα με τις τιμές να κινούνται σε μάλλον λογικά επίπεδα, καθώς μία 50άρα τηλεόραση που υποστηρίζει 4K περιεχόμενο και βασίζεται στο Android TV είναι στα επίπεδα των 1200 – 1300 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι τηλεοράσεις με Android TV είναι αρκετά διαφορετικές από ορισμένες υλοποιήσεις με «απλό» Android που είχαμε δει στο παρελθόν. Η Google έχει αναπτύξει το Android TV ειδικά για το χώρο της τηλεόρασης, προσαρμόζοντας την πλατφόρμα στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας συσκευών, ενώ υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές.

Πάντως, όπως σημείωναν τα στελέχη της Sony στο περιθώριο της σχετικής παρουσίασης στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα apps για το Android 5.0 μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να μετατραπούν σε εφαρμογές για το Android TV.

Η Sony είχε ξανασυνεργαστεί με τη Google στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Όμως, το Google TV είχε αρκετά προβλήματα και πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε με το Android TV να είναι η δεύτερη προσπάθεια του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού. Στην περίπτωση της Sony, πάντως, βρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να επανακάμψει στο χώρο της τηλεόρασης.

Βελτιωμένη εμπειρία

Η Sony προσπαθεί να βελτιώσει την εμπειρία τηλεθέασης που προσφέρει στον χρήστη και σε αυτό το επίπεδο βασίζεται αρκετά στο Android TV, αν και έχει και άλλα «όπλα» στη νέα σειρά των τηλεοράσεων της, όπως είναι ο νέος επεξεργαστής Χ1 που προσφέρει εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι και ο ήχος.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι το Google cast που προσφέρει τη δυνατή ασύρματης σύνδεσης μίας φορητής συσκευής (smartphone ή tablet) με την τηλεόραση προκειμένου να προβάλεις το περιεχόμενο της συσκευής στην τηλεόραση και να το διαχειρίζεσαι όπως και τις εφαρμογές. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρακτική και βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ευχρηστίας.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για φωνητικές εντολές με το τηλεχειριστήριο να λειτουργεί ως μικρόφωνο και τον χρήστη να μπορεί να κάνει ακόμη και φωνητικές αναζητήσεις τα αποτελέσματα των οποίων να εμφανίζονται στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης.
Το Google Play για το Android TV έχει μία σειρά από εφαρμογές για την τηλεόραση, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ταινίες, μουσική ακόμη και παιχνίδια. Σημειωτέον πως οι νέες τηλεοράσεις της Sony προσφέρουν τη δυνατότητα «αναβάθμισης» (upscaling) της ποιότητας του περιεχομένου.

Ακόμη, υπάρχει το One Flick Entertainment, ένα νέο πληκτρολόγιο με touchpad που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση μέσα στα μενού του Android TV. Επισημαίνεται ότι η Sony διατηρεί και το δικό της μενού προκειμένου να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες των τηλεοράσεων της.

Επιπλέον, οι τηλεοράσεις Sony Android TV υποστηρίζουν τη δυνατότητα για πολλαπλούς λογαριασμούς Google ώστε κάθε μέλος μίας οικογένειας να έχει πρόσβαση στο δικό του περιεχόμενο και εφαρμογές. Φυσικά, η τηλεόραση μπορεί να είναι συνδεδεμένη με έναν λογαριασμό κάθε φορά.
Τέλος, μπορείτε να συνδέσετε μία σειρά από αξεσουάρ, όπως είναι πληκτρολόγια ή τηλεχειριστήρια για video παιχνίδια.

Διευρυμένη γκάμα

Η Sony διαθέτει μία αρκετά μεγάλη γκάμα μοντέλων Android TV με τηλεοράσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα ακόμη και για αναπαραγωγή περιεχομένου ποιότητας 4Κ (ή UHD). Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον σχεδιασμό των μοντέλων και είναι χαρακτηριστικό ότι η X90C έχει πάχος μόλις 4,9 χιλιοστά. Ακόμη, ο ήχος υψηλής ανάλυσης κάνει το ντεμπούτο του στις τηλεοράσεις X94C και X93C, για το 2015. Ως «ήχος υψηλής ανάλυσης» εννοείται οποιοσδήποτε ήχος έχει καλύτερη ποιότητα από αυτήν των CD.

Σχετικές ειδήσεις