ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Video: Το μέγεθος (της οθόνης) μετράει όσον αφορά τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές

Video: Το μέγεθος (της οθόνης) μετράει όσον αφορά τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές

Το μέγεθος της οθόνης μίας φορητής συσκευής επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο «καταναλώνουν» υπηρεσίες οι χρήστες αυτών των συσκευών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Ericsson. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ericsson Mobility Report όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη τόσο περισσότερο χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες υπηρεσίες και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την παρακολούθηση video. Από την άλλη πλευρά, για υπηρεσίες όπως είναι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες προτιμούν μεσαίου μεγέθους smartphones.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η μελέτη αναφέρει ότι οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη θέαση video συνήθως απαιτούν μία μεγάλη οθόνη προκειμένου να προσφέρουν μία καλή εμπειρία στον χρήστη. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η μελέτη της Ericsson δείχνει ότι η κατανάλωση video περιεχομένου είναι 50% έως 70% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που γίνεται στα αποκαλούμενα phablets, τα οποία είναι φορητές συσκευές με οθόνη μεταξύ 5,5 και 7 ιντσών. Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη με τους κατόχους smartphones με μεγάλη οθόνη (5 – 5,5 ιντσών) όπως και με τις συσκευές με μικρότερες οθόνες. Ο λόγος της διαφοράς δεν είναι άλλος από την καλύτερη εμπειρία που προσφέρει η μεγαλύτερη οθόνη.

Η κατάσταση είναι πάντως διαφορετική σε άλλες κατηγορίες δημοφιλών υπηρεσιών όπως είναι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο (web browsing) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές τις δύο κατηγορίες, που είναι και οι πιο δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η χρήση είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου -και μάλιστα με σημαντική διαφορά- στα “μεγάλα” smartphones. Δηλαδή, οι χρήστες προτιμούν για αυτές τις υπηρεσίες συσκευές με οθόνες 5 – 6 ιντσών και αποφεύγουν τόσο τα tablets όσο και τις μικρού μεγέθους συσκευές.

Η μικρή οθόνη είναι προφανές ότι δεν προσφέρει καλή εμπειρία γιατί ο χρήστης δεν μπορεί να διαβάσει με ικανοποιητική ακρίβεια το περιεχόμενο των ιστοσελίδων ούτε τα posts στο Facebook. Όπως επίσης είναι και πιο δύσκολο να γράψεις στο εικονικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται σε μία μικρή οθόνη.

Γιατί, όμως, αποφεύγουν και τις μεγάλες οθόνες των tablets; Πολύ απλά επειδή είναι εξίσου δύσκολο να γράψεις την ώρα που χρειάζεται να κρατάς και το tablet στα χέρια σου. Συν ότι το smartphone το έχεις πάντα μαζί σου, ακόμη και όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, αντίθετα με το tablet που είναι μία συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο όταν είσαι στο σπίτι ή στο γραφείο.

Μία κατηγορία υπηρεσιών όπου το μέγεθος δεν δείχνει να έχει σημασία είναι αυτές που σχετίζονται με την ανταλλαγή μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp, το Skype και το Viber. Οι μόνες συσκευές με χαμηλά ποσοστά χρήσης είναι τα tablets, κάτι που μοιάζει λογικό δεδομένου ότι είναι πιο δύσκολη η πληκτρολόγηση στο tablet που κρατάς με δύο χέρια παρά στο smartphone που κρατάς με το ένα.

Σχετικές ειδήσεις