ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Video-λήψη εικονικής πραγματικότητας από τη Nokia

Video-λήψη εικονικής πραγματικότητας από τη Nokia

Η φινλανδική Nokia δείχνει αποφασισμένη να επανέλθει στο χώρο των συσκευών, μετά την πώληση του τομέα κινητών τηλεφώνων στη Microsoft, και η τελευταία είδηση αφορά την παραγωγή μίας κάμερας για τη λήψη video και εικόνων virtual reality (εικονική πραγματικότητα).

Η κάμερα της Nokia ονομάζεται OZO, είναι η πρώτη VR κάμερα που είναι εμπορικά διαθέσιμη και απευθύνεται σε επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου. Η OZO αποτελεί το πρώτο προϊόν της Nokia Technologies, όπως ονομάζεται η θυγατρική της φινλανδικής εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη καινοτόμων συσκευών.

Η συγκεκριμένη κάμερα, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λος Άντζελες, αναπτύχθηκε στο ερευνητικό κέντρο της φιλανδικής πόλης Τάμπερε, θα κατασκευάζεται στη Φινλανδία και θα είναι διαθέσιμη εμπορικά προς το τέλος του 2015.

Η ΟΖΟ, που μοιάζει με μία μπάλα που αιωρείται, καταγράφει στερεοσκοπικά 3D video με τη χρήση 8 ειδικών αισθητήρων – φακών, ενώ για τη λήψη του ήχου με αντίστοιχο τρόπο χρησιμοποιούνται 8 ειδικά μικρόφωνα. Το λογισμικό του ΟΖΟ επιτρέπει τη δημιουργία και αναπαραγωγή 3D video σε πραγματικό χρόνο, ενώ το περιεχόμενο που τραβά η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή σε VR headsets που έχουν ανακοινωθεί όπως το Oculus Rift.

Γενικότερα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το χώρο της εικονικής πραγματικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχες με την OZO κάμερες σχεδιάζουν τόσο το Facebook όσο και η Samsung.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων