ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Apple ανακοίνωσε τα νέα iPhone και το iPad Pro με οθόνη 12,9 ιντσών (photos+videos)

H Apple ανακοίνωσε τα νέα iPhone και το iPad Pro με οθόνη 12,9 ιντσών (photos+videos)

Σημαντικά “ενισχυμένα” σε σχέση με τους προκατόχους είναι τα νέα iPhone 6s και 6s Plus που παρουσίασε πριν από λίγο η Apple και στην ελληνική αγορά θα πρέπει να τα αναμένουμε εντός του Οκτωβρίου με τις τιμές τους πάντως να κινούνται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα υπάρχοντα iPhone 6 και 6 Plus.

Του Δημήτρη Μαλλά

Ο αμερικανικός κολοσσός πάντως ανακοίνωσε ένα νέο iPad με οθόνη 12,9 ιντσών με το iPad Pro να έχει ως στόχο να “χτυπήσει” την αγορά των φορητών υπολογιστών όταν γίνει διαθέσιμο. Επιπλέον, η Apple παρουσίασε και τη νέα έκδοση του Apple TV, υποστηρίζοντας ότι είναι το “μέλλον της τηλεόρασης”.

iPhone

Όσον αφορά τη διάθεση των νέων iPhone, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η χώρα μας περιλαμβάνεται στο δεύτερο “κύμα” που θα είναι διαθέσιμα τα νέα μοντέλα. Το πρώτο “κύμα” είναι στις 23 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο στις 2 Οκτωβρίου, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει μία καθυστέρηση 2-3 εβδομάδων στο πολύ πιθανό σενάριο της αυξημένης ζήτησης από τις αγορές του πρώτου “κύματος”.

Το κόστος θα είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. Στο γαλλικό Apple Store, οι τιμές που αναφέρονται για το iPhone 6s ξεκινούν από τα 749 ευρώ και για το iPhone 6s Plus από τα 859 ευρώ. Αυτό σημαίνει μία αύξηση 50 ευρώ σε σχέση με τις τιμές για τα προηγούμενα μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουμε τιμές που θα κινούνται στα επίπεδα των 790 ευρώ και πάνω από τα 900 ευρώ για το iPhone 6s Plus σε επίπεδα άνω των 900 ευρώ.

Όσον αφορά τις βελτιώσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ τόνισε πως τα νέα μοντέλα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα σε σχέση με τα υπάρχοντα. H οθόνη πάντως παρέμεινε στις 4,7 ίντσες για το iPhone 6s και στις 5,5 ίντσες για το iPhone 6s Plus.

Η σημαντικότερη διαφορά των νέων iPhone είναι η ενσωμάτωση μίας νέας τεχνολογίας, την οποία η Apple ονομάζει 3D Touch, γιατί προσφέρει μία “τρίτη” διάσταση στην αφή. Συγκεκριμένα, το παρατεταμένο πάτημα στην οθόνη πάνω σε ένα εικονίδιο ή μία φωτογραφία έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται περισσότερες λειτουργίες.

Τα νέα iPhone είναι αρκετά πιο γρήγορα λόγω του νέου ταχύτερου κατά 70% επεξεργαστή, ενώ πολύ βελτιωμένη είναι και η οπίσθια κάμερα, όπου η ανάλυση “ανέβηκε” πλέον στα 12 megapixel, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα για λήψη 4K video. Επιπλέον, η εμπρόσθια κάμερα είναι στα 5 megapixel. Αξιοσημείωτη είναι και η λειτουργία Live Photos που “ζωντανεύει” μία φωτογραφία αξιοποιώντας το 3D Touch. Στην προκειμένη περίπτωση, το iPhone “τραβά” περίπου 1,5 δευτερόλεπτπο παραπάνω εικόνες για να προσφέρει την έννοια της κίνησης ή του ήχου σε μία live photo.

iPad Pro

Εξαιρετικά σημαντική για την Apple δείχνει να είναι και η ανακοίνωση του νέου iPad Pro. Πρόκειται για ένα μεγαλύτερο iPad καθώς η οθόνη “ανεβαίνει” στις 12,9 ίντσες με αποτέλεσμα η συσκευή να ανταγωνίζεται πλέον τους φορητούς υπολογιστές, προσφέροντας μάλιστα αντίστοιχες επιδόσεις όσον αφορά την υπολογιστική ισχύ.. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ένα ειδικό για το iPad Pro αξεσουάρ, το Smart Keyboard, ένας συνδυασμός φυσικού πληκτρολογίου και θήκης, το οποίο, μάλιστα, συνδέεται με τη συσκευή μέσω ενός καινούργιου μαγνητικού connector. Η μπαταρία “αντέχει” 10 ώρες, σύμφωνα με την Apple, ενώ στα ειδικά αξεσουάρ περιλαμβάνεται και το Pencil, ένα ειδικό “πενάκι” που προσφέρει μεγάλη ακρίβεια.

Το iPad Proθα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις τιμές να ξεκινούν από τα 799 δολάρια (χωρίς ΦΠΑ) για την έκδοση με τα 32 GB και την τιμή να ανεβαίνει στα 949 δολάρια για την έκδοση με τα 64 GB και στα 1079 δολάρια για τα 128 GB. Στην ελληνική αγορά θα πρέπει να αναμένεται τον Δεκέμβριο με την τιμή να ξεκινά πιθανότατα από τα 850 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και να “ανεβαίνει” ανάλογα με τον αποθηκευτικό χώρο. Το κόστος του πληκτρολογίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι στα 169 δολάρια και του Pencil στα 99 δολάρια.

Apple TV

Τέλος, η Apple προχώρησε στην ανανέωση της πρότασης της για το χώρο της τηλεόρασης. “Το μέλλον της τηλεόρασης είναι τα apps” υποστήριξε επί σκηνής ο κ. Κουκ λίγο πριν την παρουσίαση του νέου Apple TV. Η συσκευή, η οποία συνδέεται στην τηλεόραση βασίζεται σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα ονόματι TV OS που βασίζεται στο iOS και προσφέρει πολλές δυνατότητες, ενώ ενσωματώνει και το Siri, τον “έξυπνο” ψηφιακό βοηθό της Apple. Για το Siri υπάρχει ειδικό πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο, από το οποίο μπορείτε να πλοηγηθεί κανείς στις εφαρμογές για το Apple TV που επιτρέπουν όχι μόνο να βλέπει κανείς video περιεχόμενο, αλλά να ακούει μουσική, να λαμβάνει άμεσα ενημερώσεις για διάφορα θέματα, να παίζει παιχνίδια, ακόμη και να ψωνίζει.