ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην Ιαπωνία πωλούν τηλεοράσεις 8Κ!

Στην Ιαπωνία πωλούν τηλεοράσεις 8Κ!

Οι ιαπωνικές εταιρείες είναι γνωστό ότι πολλές φορές τολμούν και ξεκινούν να πωλούν προϊόντα που απευθύνονται απλά σε όσους θέλουν να έχουν την πιο προηγμένη τεχνολογία ακόμη και αν δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη νέα τηλεόραση της Sharp, η οποία υποστηρίζει την αναπαραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου με ευκρίνεια 8Κ!

Συγκεκριμένα, η Sharp ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία η LV-85001, μία τηλεόραση 85 ιντσών που υποστηρίζει το 8Κ. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάλυση φθάνει στα 7680 x 4320 pixels. H ανάλυση είναι εξωπραγματική αν τη συγκρίνει κανείς με το full HD (2K) που είναι στα 1920 x 1080 pixels ή ακόμη και με το ultra HD (8Κ) που είναι στα 3840 x 2160 pixels.

Αντίστοιχα, βέβαια, και το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 16 εκατ. γιεν (περίπου 117.000 ευρώ). Το βασικό πρόβλημα, πάντως, δεν είναι τόσο το κόστος όσο ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο που να αξιοποιεί το 8Κ. Στις διάφορες εκθέσεις τεχνολογίας που επιδεικνύονται 8Κ τηλεοράσεις από διάφορους κατασκευαστές –με τη Sharp να είναι πάντως αυτή που δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση- το περιεχόμενο που προβάλλεται είναι περιορισμένο σε μερικά video clips τα οποία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι άκρως εντυπωσιακά. Όμως, δεν υπάρχει ακόμη κανένα κανάλι που να συζητά το ενδεχόμενο προβολής 8Κ περιεχομένου, από τη στιγμή που οι περισσότεροι μεγάλοι τηλεοπτικοί όμιλοι μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να ασχολούνται με το 4Κ περιεχόμενο. Η μόνη σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από την ΝΗΚ, τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Ιαπωνίας, που σχεδιάζει να ξεκινήσει την προβολή 8Κ περιεχομένου το 2020, οπότε και θα μεταδίδει σε αυτή την ευκρίνεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο.