ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Ποσειδώνας γιορτάζει!

Ο Ποσειδώνας γιορτάζει!
Την πρώτη του περιφορά γύρω από τον Ήλιο από το 1846 που ανακαλύφθηκε συμπληρώνει ο γαλάζιος Ποσειδώνας την επόμενη εβδομάδα...

Την πρώτη του περιφορά γύρω από τον Ήλιο από το 1846 που ανακαλύφθηκε συμπληρώνει ο γαλάζιος Ποσειδώνας την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό τον μακρινό κόσμο, ένα έτος διαρκεί 164,79 γήινα χρόνια.

Σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση λίγο πριν από την εξωγήινη πρωτοχρονιά, οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να υπολογίσουν και το πόσο διαρκεί η ημέρα του πλανήτη: 15 ώρες, 57 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Η εκτίμηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Icarus από τον Έριλ Καρκόσκα και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον.

Για να προσδιορίσουν την ταχύτητα περιστροφής οι επιστήμονες σε βραχώδεις πλανήτες όπως ο Άρης ή η Γη η δουλειά τους είναι εύκολη. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν τη μετακίνηση βουνών ή άλλων χαρακτηριστικών της επιφάνειας σε δορυφορικές φωτογραφίες ή εικόνες ραντάρ.

Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τον Ποσειδώνα, ο οποίος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αέρια και δεν έχει ορατή επιφάνεια.

Ο Δρ Καρκόσκα ξεπέρασε το πρόβλημα με τον εξής τρόπο. Αφού εξέτασε εκατοντάδες εικόνες που μετέδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ο ερευνητής εντόπισε δύο διαταραχές στα νέφη του πλανήτη -μία κοντά στο βόρειο πόλο και μία κοντά στο νότιο- οι οποίες δείχνουν να παραμένουν διαρκώς πάνω από τα ίδια σημεία της επιφάνειας.

Παρακολουθώντας τις μετακινήσεις αυτών των δύο σχηματισμών, ο Καρκόσκα κατάφερε να υπολογίσει την περίοδο περιφοράς με ακρίβεια 0,0002 γήινων ωρών.

Και ο υπολογισμός της ταχύτητας περιφοράς θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή αυτού του παράξενου κόσμου.

Ο Δρ Καρκόσκα θα προσπαθήσει να διερευνήσει ποιος είναι ο μηχανισμός που γεννά αυτά τα σταθερά χαρακτηριστικά στα πολικά νέφη του Ποσειδώνα.

Προς το παρόν, ο ερευνητής εικάζει ότι οι σχηματισμοί προκαλούνται από ένα «θερμό σημείο» στον στέρεο πυρήνα του πλανήτη.