ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

CES 2016: Μια από τι μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας παγκοσμίως

CES 2016: Μια από τι μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας παγκοσμίως

4Κ, HDR και OLED είναι ορισμένα από τα ακρωνύμια που ακούγονται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας όπου πραγματοποιείται η CES 2016, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πέραν των μεγάλων και γνωστών κατασκευαστών, παρών και μάλιστα, ιδιαίτερα δυναμικό, δηλώνουν οι περισσότερες από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς τα οχήματα γίνονται όλο και περισσότερο έξυπνα, όπως «έξυπνες» γίνονται οι οικιακές συσκευές και γενικότερα το σπίτι μας.

Η CES είναι μία έκθεση όπου μπορείς να δεις πως οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά για τα πάντα και είναι πιθανό να βρεθείς μπροστά σε ένα περίπτερο της L’Oreal. Η διάσημη εταιρεία καλλυντικών παρουσιάζει στη CES ένα «έξυπνο» επίθεμα δέρματος, το οποίο μετρά την ακτινοβολία UV και αναμένεται να είναι δωρεάν διαθέσιμο από τον επόμενο Μάρτιο σε 16 χώρες.

Τηλεοράσεις

Φυσικά, τα περισσότερα βλέμματα και γενικότερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν κατηγορίες προϊόντων όπως είναι η τηλεόραση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο της CES. Φέτος, τα μοντέλα που προκαλούν αίσθηση είναι οι τηλεοράσεις από κατασκευαστές όπως η LG και τη Samsung, οι οποίες, όμως, προσφέρουν τη δυνατότητα για αναπαραγωγή περιεχομένου με ανάλυση 8Κ ή το αποκαλούμενο και Super Ultra High Definition που προσφέρει 8 φορές υψηλότερη ευκρίνεια σε σχέση με το «απλό» Standard Definition. Περιεχόμενο σε αυτή την ανάλυση δεν αναμένουμε πριν το 2018 με τους Ιάπωνες να δηλώνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο θα μεταδοθούν 8Κ format.

Πέραν του 8Κ, η λέξη – κλειδί στο χώρο των τηλεοράσεων στη φετινή CES είναι το HDR (high dynamic range), μία νέα τεχνολογική προσθήκη που προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα εικόνας σε επίπεδα αντίθεσης και απεικόνισης των χρωμάτων. Απαιτείται πάντως να το υποστηρίζει και το προβαλλόμενο περιεχόμενο και η τηλεόραση. Στο Λας Βέγκας, δεν υπήρξε μεγάλος κατασκευαστής τηλεοράσεων που να μην έκανε αναφορά στο θέμα του HDR. Γενικώς, τόσο η Samsung, όσο και η Sony αλλά και η LG παρουσίασαν κατά κύριο λόγο τηλεοράσεις με μεγάλες ίντσες που υποστήριζαν 4Κ και HDR με την LG να προσθέτει στο μείγμα και την τεχνολογία OLED.

Επιπλέον, η LG έδειξε και μία οθόνη 18 ιντσών μεν, η οποία, όμως, μπορούσες να τη διπλώσεις, κάτι που προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους βρέθηκαν στο περίπτερο της κορεατικής εταιρείας.

Πληροφορική

Αν και παλαιότερα, η CES ήταν η κορυφαία έκθεση για φορητούς υπολογιστές και tablets, πλέον η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική και τα νέα μοντέλα είναι αρκετά λιγότερα με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις πάντως να είναι ουκ ολίγες. Όπως, για παράδειγμα, το Galaxy TabProS από τη Samsung που θυμίζει αρκετά το Microsoft Surface Pro και δείχνει ότι η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι κατασκευαστές υπολογιστικών συσκευών είναι προς αυτήν του 2 σε 1, δηλαδή του συνδυασμού φορητού υπολογιστή και tablet.

Αντίστοιχες κινήσεις είδαμε και από τη Lenovo με τρία νέα μοντέλα στην οικογένεια Χ1, ένα εκ των οποίων, μάλιστα, θα διαθέτει και οθόνη OLED, πέραν άλλων κορυφαίων χαρακτηριστικών. Επίσης, παρουσιάστηκαν αρκετά νέα μοντέλα, όπως τα νέα Dell Lattitude 13 που χρησιμοποιούν τη νέα θύρα USB-C.

Η Huawei είχε επίσης αρκετά νέα μοντέλα και ήταν από τους λίγους που έδειξε καινούριες συσκευές στο χώρο των smartphones και των tablets. Όπως ήταν το Huawei Mate 8, ένα νέο και ιδιαίτερα ισχυρό smartphone με μεγάλη οθόνη και υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως, πάντως αρκετοί να περιμένουν με μεγαλύτερη αγωνία το Huawei Watch που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Swarovski.

Αυτοκίνητο

Η CES είχε επίσης αρκετές ανακοινώσεις και από τον χώρο του αυτοκινήτου. Η Chevrolet έδειξε το Chevy Bolt, ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, ενώ η VW έδειξε το Budd-E concept, ένα μικρό πολυμορφικό αυτοκίνητο που διαθέτει, όμως, ένα από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά εσωτερικά που μπορείτε να βρείτε σε αυτοκίνητο. Η Ford επικεντρώθηκε αρκετά στον τομέα των συνδέσεων των οχημάτων με άλλες υπολογιστικές συσκευές, ενώ την προσοχή πολλών έκλεψε το νέο i Vision, ένα, πρωτότυπο μεν αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό όχημα με εξαιρετικά πολλές τεχνολογικές καινοτομίες ενσωματωμένες.

Οικιακές συσκευές

Φυσικά, από τη CES δεν μπορούσαν να λείψουν και οι καινοτομίες όσον αφορά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, καθώς όλες οι οικιακές συσκευές αποκτούν πλέον σύνδεση στο Internet και φθάνουμε στο σημείο όπου το ψυγείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραγγείλεις τα πράγματα που σου λείπουν. Αν και οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν περισσότερο με gadgets όπως το νέο θερμόμετρο της Withings, το οποίο απλώς ακουμπάς στο κεφάλι σου και μετρά τη θερμοκρασία του σώματος! Κοστίζει βέβαια σχεδόν 100 δολάρια αλλά είναι ιδιαίτερα πρακτικό, ιδίως όταν θες να μετρήσεις τη θερμοκρασία σώματος ενός μωρού.