ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2016: Ο Ζάκερμπεργκ θέλει να συνδέσει άπαντες στο Διαδίκτυο - Τι αποκάλυψε για την κόρη του

MWC 2016: Ο Ζάκερμπεργκ θέλει να συνδέσει άπαντες στο Διαδίκτυο - Τι αποκάλυψε για την κόρη του

Στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Facebook να συνδέσει στο Διαδίκτυο όλους όσοι παραμένουν offline, αναφέρθηκε και φέτος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από το βήμα του Mobile World Congress, απαντώντας ακόμα και για το πότε θα αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο η ολίγων μηνών κόρη του.

Του απεσταλμένου μας στη Βαρκελώνη
Δημήτρη Μαλλά

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που κάλυψε αρκετά ζητήματα, ο κ. Ζάκερμπεργκ, απευθυνόμενος στο κοινό που αποτελείτο από στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, υποστήριξε ότι «το 2020 θα υπάρχουν 3 δισ. άνθρωποι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Πριν προχωρήσουμε με το 5G θα ήθελα να τελειώσουμε τη δουλειά όσον αφορά τη σύνδεση όλων των ανθρώπων στο Διαδίκτυο».

Πάντως, η κόρη του θα αποκτήσει πρόσβαση όταν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας της, όπως προβλέπουν οι όροι χρήσης του Facebook.

«Θα ήμουν κακό πρότυπο αν εγώ το επέτρεπα αυτό στο παιδί μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάκερμπεργκ.

Το Facebook προωθεί, ως γνωστόν, το πρόγραμμα Internet.org που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διείσδυση του Διαδικτύου σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η προσπάθεια συνάντησε πρόσφατα εμπόδια στην Ινδία, όπου απαγορεύτηκε στο Facebook να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση, με τον κ. Ζάκερμπεργκ να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι «μάθαμε από αυτή την εμπειρία μας ότι κάθε χώρα είναι διαφορετική».

Πάντως, τα δίκτυα 5G είναι απαραίτητα προκειμένου να είναι εφικτή μία σειρά από νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με το video, αλλά και με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality).

Το Facebook έχει την Oculus Rift, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο του VR, και σύμφωνα με τον κ. Ζάκερμπεργκ η εικονική πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι άνθρωποι.

«Δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να έχει αίσθηση μίας ολόκληρης σκηνής και όχι απλώς μίας εικόνας ή ενός δισδιάστατου video» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατ. ώρες video 360 μοιρών στο Facebook, τις οποίες παρακολουθούν ημερησίως 1 εκατ. άνθρωποι.

Όμως, η προβολή αρχείων εικονικής πραγματικότητας και ειδικά η ζωντανή μετάδοση (live streaming) VR έχουν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα το 5G να κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

«Σκεφτείτε ότι για ένα VR video απαιτούνται 2 4Κ κάμερες για κάθε μάτι» τόνισε ο επικεφαλής του Facebook.

Υψηλές απαιτήσεις έχει και το mobile video, το οποίο ο κ. Ζάκερμπεργκ, θεωρεί από τις βασικές τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, οπότε και σε αυτή την περίπτωση το 5G κρίνεται απαραίτητο.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του Facebook με τους τηλεπικοινωνιακους παρόχους και κατά πόσον είναι «τεταμένες» δεδομένου ότι οι τελευταίοι ζητούν τη ρύθμιση του πρώτου, ο κ. Ζάκερμπεργκ υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία συμβιοτική σχέση», εννοώντας ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλο. «Υπάρχει λιγότερη ένταση απ’ όσο νομίζετε» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν για την πρόσβαση στο Facebook αλλά για τα δεδομένα που καταναλώνουν.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ χρειάζεται άλλωστε τη συνεργασία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω την προσπάθεια του Facebook για αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βέβαια, το Facebook έχει επιδιώκει να χρησιμοποιήσει διάφορες εναλλακτικές μεθόδους όπως είναι η ανάπτυξη drones που λειτουργούν ως WiFi hotspots ή τη χρήση δορυφόρου που θα καλύψει τις ανάγκες του Internet.org. Παράλληλα, στο Facebook, όπως επεσήμανε ο κ. Ζάκερμπεργκ δοκιμάζουν διάφορα συστήματα όπως είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που χρησιμοποιεί laser για να επιτευχθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ή τη χρήση ενός αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια. «Το αεροπλάνο αυτό έχει άνοιγμα φτερών αντίστοιχο με αυτό ενός 747, αλλά ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο» σημείωσε ο κ. Ζάκερμπεργκ.

Ο τελευταίος πήρε, επίσης, θέση υπέρ της Apple όσον αφορά στο περιστατικό με το FBI που ζήτησε την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων συσκευών iPhone ύποπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όμως, ο κ. Ζάκερμπεργκ έσπευσε να τονίσει ότι «στο Facebook αισθανόμαστε υπεύθυνοι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ρoή Ειδήσεων