ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2016: Το αυτοκίνητο γίνεται «έξυπνο»

MWC 2016: Το αυτοκίνητο γίνεται «έξυπνο»

Στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας εισέρχεται σταδιακά και η αυτοκινητοβιομηχανία με τα οχήματα να αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να γίνονται πλέον «έξυπνα», καθώς αλλάζουν τα πάντα στο χώρο της αυτοκίνησης.

Του απεσταλμένου μας στη Βαρκελώνη Δημήτρη Μαλλά

Και αυτή η τάση είναι κάτι παραπάνω από προφανής στο Mobile World Congress όπου μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Mercedes παρουσιάζουν ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο οδήγησης από αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Στο περίπτερο της Ford, επιδεικνυόταν η τελευταία γενιά του Ford Sync, του συστήματος ψυχαγωγίας και πλοήγησης της αμερικανικής εταιρείας που διαθέτει τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο οδηγός έχει πρόσβαση σε πολλαπλά στοιχεία προκειμένου να κινηθεί εντός ή εκτός πόλης αλλά και να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για την μετακίνηση του.

Παρών στη Βαρκελώνη και η Mercedes, τα στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για ένα νέο ψηφιοποιημένο οικοσύστημα, όπου το αυτοκίνητο συνδέεται με άλλα οχήματα για ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, μπορεί να παρκάρει μόνο του ή να κινείται μόνο του. Το όραμα που υπάρχει είναι αρκετά ευρύ και οι εφαρμογές πολλές αλλά πρακτικά άπαντες μιλάνε για μία ραγδαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε.

Το αυτοκινούμενο όχημα είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουν πολλοί, ενώ επιπλέον η διασύνδεση με άλλες συσκευές προσφέρει πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Visa, υπήρχε μία BMW, εξοπλισμένη με μία ειδική εφαρμογή, η οποία, όταν τα καύσιμα έπεφταν κάτω από κάποιο όριο, πρότεινε στον οδηγό να επισκεφτεί βενζινάδικο με το οποίο, μάλιστα, μπορούσε να επικοινωνήσει ώστε να πάει στην σωστή αντλία. Ο οδηγός επέλεγε πόση βενζίνη ήθελε να βάλει και η πληρωμή γινόταν αυτόματα με τη χρήση κάρτας. Και όλα αυτά μέσα από την οθόνη του αυτοκινήτου.

Όλα αυτά μοιάζουν να προέρχονται από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να παρέχονται αρκετές από αυτές τις εφαρμογές που εντάσσονται και στα σχέδια που υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου για πιο έξυπνες πόλεις.