ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google: Aπειλείται με τεράστιο πρόστιμο από την ΕΕ λόγω Android

Google: Aπειλείται με τεράστιο πρόστιμο από την ΕΕ λόγω Android

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Google, η οποία απειλείται με ένα πρόστιμο που -θεωρητικά- μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ!

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η προκαταρκτική εξέταση δείχνει ότι η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση του λειτουργικού συστήματος Android για την προώθηση άλλων υπηρεσιών της. Οι φήμες ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίσημη έρευνα κατά της Google κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετές ημέρες.

Το 80% των smartphones που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά βασίζονται στο Android. Ως γνωστόν, βασικό “κομμάτι” της εμπειρίας σε ένα Android smartphone είναι η ύπαρξη του Google Play Store, απ' όπου οι χρήστες “κατεβάζουν” τις εφαρμογές για τις συσκευές τους. Και, σύμφωνα με την ΕΕ, η Google ασκούσε πιέσεις προς τους κατασκευαστές των συσκευών, εφόσον ήθελαν να έχουν προεγκατεστημένο το Play Store, να προεγκατεστήσουν το Google Search αλλά και τον Google Chrome, όπως και ορισμένες άλλες λιγότερο γνωστές υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού.

Επιπλέον, η ΕΕ υποστηρίζει ότι έχει ενδείξεις ότι η Google απέτρεπε τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Android, αλλά δεν είναι “εγκεκριμένα” από τη Google. Σημειωτέον πως το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, γι' αυτό και είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οποιοσδήποτε να φτιάξει ένα λειτουργικό σύστημα που να βασίζεται στο Android και να “τρέχουν” σε αυτό οι εφαρμογές που είναι γραμμένες για το Android. Το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστες συσκευές με τέτοιου είδους λειτουργικά συστήματα και κυρίως από άγνωστους στο ευρύ κοινό κατασκευαστές αποδίδεται στις πιέσεις της Google.

Τέλος, η Google κατηγορείται ότι κατέβαλλε χρηματικά ποσά σε κατασκευαστές και παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να έχουν στις συσκευές τους προεγκατεστημένο αποκλειστικά το Google Search, τη μηχανή αναζήτησης του αμερικανικού κολοσσού πάνω στην οποία βασίζεται το επιχειρηματικό μοντέλο της.

Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, εφόσον κριθεί η Google “ένοχη”, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 10% των ετήσιων εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2015 τα ετήσια έσοδα της Google ανήλθαν στα 75 δισ. δολάρια, είναι προφανές ότι το πρόστιμο μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 7 δισ. ευρώ! Βέβαια, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει τόσο “βαρύ” πρόστιμο αλλά δεν αποκλείεται να σπάσει το ρεκόρ της Intel, το πρόστιμο στην οποία έφθασε το 2014 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 το πρόστιμο στη Microsoft είχε φθάσει στα 561 εκατ. ευρώ.