ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δείτε πώς θα δημιουργήσετε το δικό σας WiFi hotspot στις διακοπές!

Δείτε πώς θα δημιουργήσετε το δικό σας WiFi hotspot στις διακοπές!

Πας διακοπές στο εξοχικό σου ή σε σπίτι φίλων και ανακαλύπτεις ότι εκεί που θα περάσεις τις επόμενες 1-2 εβδομάδες δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet. Η κόρη σου σε ρωτάει με απορία: «Γιατί δεν έχει Internet μπαμπά;» και εσύ αναρωτιέσαι αν το WiFi στο beach bar που θα πας το μεσημέρι θα είναι σχετικά γρήγορο ή θα «υποχρεωθείς» να συνδεθείς με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείς.

Του Δημήτρη Μαλλά

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολο να στήσεις στα γρήγορα ένα WiFi hotspot στο εξοχικό ή στο φιλικό σπίτι που περνάς τις διακοπές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Άλλωστε, η κάλυψη με 4G, το οποίο προσφέρει και αρκετά καλές ταχύτητες που πολλές φορές είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχεις με την ADSL σύνδεση στο σπίτι σου, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Η πιο πρόσφατη λύση που παρουσιάσθηκε στην ελληνική αγορά είναι το Simplefi της Wind. Η πρόταση της Wind περιλαμβάνει ένα WiFi router, υψηλής ποιότητας, το οποίο δέχεται και κάρτα SIM και λειτουργεί σε δίκτυα 4G. Αν η περιοχή που βρίσκεστε καλύπτεται από το δίκτυο 4G της Wind, τότε απλά τοποθετείτε τη SIM κάρτα που υπάρχει στο πακέτο, συνδέετε το router στην πρίζα και το WiFi hotspot είναι σε λειτουργία.

Το βασικό πλεονέκτημα του Simplefi είναι ότι μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός συσκευών (smartphones, tablets, φορητοί υπολογιστές) όπως συμβαίνει και με το WiFi στο σπίτι. To δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το Simplefi διατίθεται έχοντας στο πακέτο και όγκο δεδομένων, άρα δεν χρειάζεται να αναζητείτε να έχετε δεύτερη σύνδεση δική σας ούτε είναι απαραίτητο να είστε συνδρομητής της Wind. Το κόστος είναι στα 100 ευρώ (τιμή προσφοράς) και περιλαμβάνει και 50 GB δεδομένων που μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Αν τελειώσουν νωρίτερα, υπάρχουν πρόσθετα πακέτα δεδομένων, τα οποία ενεργοποιούνται μέσω από την εφαρμογή myWind.

Μία άλλη πρόταση, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, είναι η χρήση μίας συσκευής που αποκαλείται MiFi (mobile WiFi) ή pocket WiFi. Πρόκειται για μικρές και ιδιαίτερα φορητές συσκευές που έχουν μπαταρία (σ.σ. άρα έχουν ανάγκη φόρτισης) που δέχονται και αυτές κάρτα SIM και χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα WiFi hotspot, όπου μπορούν να συνδεθούν οι χρήστες που βρίσκονται μέσα σε ένα σπίτι.

Πρόκειται για μία λύση που προωθούν τόσο η Cosmote όσο και η Vodafone και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να στήσετε ένα WiFi hotspot κυριολεκτικά οπουδήποτε. Ακόμη και σε μία παραλία. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει κάλυψη από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Απλώς, συνήθως υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα.

Το κόστος μίας τέτοιας συσκευής ξεκινά από τα 30-40 για σύνδεση μέσω δικτύου 3G, ενώ ανεβαίνει στα 50-70 ευρώ για τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο 4G. Επιπλέον, όμως, θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος για τη σύνδεση που θα χρησιμοποιήσετε με μία καλή πρόταση να είναι η χρήση κάποιου προπληρωμένου πακέτου για πρόσβαση στο Internet.

Τέλος, μία άλλη λύση είναι να δημιουργήσετε ένα WiFi hotspot χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Στις ρυθμίσεις της συσκευής υπάρχει μία επιλογή που αποκαλείται mobile hotspot ή/και tethering.

Όταν την ενεργοποιήσετε, δημιουργείτε ένα hotspot, το οποίο χρησιμοποιεί τη σύνδεση με το Internet που έχει το smartphone και καταναλώνει τα δεδομένα του πακέτου σας. Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να συνδεθούν μέχρι πέντε συσκευές και ότι η μπαταρία του smartphone «τελειώνει» αρκετά πιο γρήγορα. Συν ότι αν θέλετε να φύγετε από το σπίτι που είστε, θα σταματά και το hotspot.

Σχετικές ειδήσεις