ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: «Ρητορική μίσους από ρατσιστές και Νεοναζί διαχέεται στο Twitter περισσότερο και από τον ISIS»

ΗΠΑ: «Ρητορική μίσους από ρατσιστές και Νεοναζί διαχέεται στο Twitter περισσότερο και από τον ISIS»

Οι λευκοί εθνικιστές και οι συμπαθούντες των Ναζί με έδρα κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούν το Twitter με «σχετική ατιμωρησία» και συχνά έχουν περισσότερους ακόλουθους στους λογαριασμούς τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του ISIS, κατέδειξε μια έρευνα που δόθηκε χθες (1/9) στη δημοσιότητα.

Δεκαοχτώ πολύ γνωστοί λογαριασμοί λευκών εθνικιστών, που εξέτασε η μελέτη, ανάμεσα τους αυτός του ναζιστικού αμερικανικού κόμματος, παρουσιάζουν μια ραγδαία αύξηση σε ακόλουθους στο Twitter, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 25.000 -από 3.500 το 2012- σύμφωνα με την έρευνα του προγράμματος για τον εξτρεμισμό του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την πτωτική πορεία επιρροής του ISIS στο Twitter, εν μέσω λήψης δραστικών μέτρων με στόχο την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με πρωτύτερες έρευνες του συντάκτη της μελέτης Τζ.Μ. Μπέργκερ και ευρήματα άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Οι λευκοί εθνικιστές και οι Νεοναζί ξεπερνούν το ISIS σε αριθμό φίλων και ακολούθων σε μέσο όρο σε σημαντικό ποσοστό», αναφέρει η μελέτη. «Οι Νεοναζί είχαν έναν μέσο αριθμό ακολούθων σχεδόν οχτώ φορές μεγαλύτερο από όσο οι υποστηρικτές του ISIS».

Ενώ το Twitter έχει εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία για να αποκλείσει από τις υπηρεσίες του χρήστες που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, η εταιρεία ανέφερε τον Αύγουστο ότι έχει κλείσει από τα μέσα του 2015 360.000 λογαριασμούς που απειλούσαν ή προήγαγαν τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Μπέργκερ υπογράμμισε στην έρευνα ότι οι «λευκοί εθνικιστές και οι Νεοναζί δρουν με σχετική ατιμωρησία».

Στους λογαριασμούς που εξετάστηκαν καταγράφηκε παράλληλα μια έντονη συμπάθεια για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόλαλντ Τραμπ.

Σχετικές ειδήσεις