ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτός είναι ο πρώτος ελληνικής κατασκευής δορυφόρος

Αυτός είναι ο πρώτος ελληνικής κατασκευής δορυφόρος

Στην τελική ευθεία προς την εκτόξευση του βρίσκεται ο UPSat, ο πρώτος ελληνικής κατασκευής δορυφόρος, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundations και ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η ομάδα μηχανικών του UPSat ανακοίνωσε την επιτυχή παράδοση του δορυφόρου της στην Innovative Solutions in Space (ISISpace), η οποία είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στο πλαίσιο του προγράμματος QB50 που αφορά την αποστολή 50 δορυφόρων με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για την θερμόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης.

Μηχανικοί από Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks.

Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK, και στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, την 30η Δεκεμβρίου 2016. Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σημειώνεται πως το Libre Space Foundation είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (hardware και software), αναπτύσσοντας τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Σχετικές ειδήσεις