ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς να προστατευτείτε απο τις κυβερνοαπειλές

Πώς να προστατευτείτε απο τις κυβερνοαπειλές

Τα δεδομένα μας είναι διάσπαρτα στο Διαδίκτυο και σε διάφορες συσκευές και πρακτικά δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά είμαστε γυμνοί μπροστά στις κυβερνοαπειλές. Όταν ακούς τέτοιες ατάκες, συν το “η ιδιωτικότητα έχει πεθάνει”- από έναν από τους καλύτερους ερευνητές της ρωσικής Kaspersky Lab, μίας μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως, τότε μάλλον αρχίζεις να ανησυχείς.

Του Δημήτρη Μαλλά

Όπως και όταν ο ίδιος ερευνητής, ο Σεργκέι Λόζγκιν, σε ενημερώνει ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα που παρακολουθούν όλες τις κινήσεις και αποκαλούνται trackers. Και ότι ενδεχομένως σε λίγα χρόνια, trackers υπό τη μορφή συσκευών, θα υπάρχουν ακόμη και στα ρούχα μας.

Βέβαια, αυτή η στενή “παρακολούθηση” γίνεται επειδή, στις περισότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι χρήστες έχουμε δώσει την άδεια στις εταιρείες για να το κάνουν. Και το πρόβλημα είναι πως οι κυβερνοεγκληματίες θέλουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθούν να τα αποκτήσουν. Και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε...

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λόζγκιν σε συνέντευξη Τύπου της ρωσικής εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατ' αρχήν δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο της ...παράνοιας. Απλά, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα και να είμαστε προσεκτικοί. Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να κρατάμε κοντά μας -δηλαδή σε σημείο που εμείς θεωρούμε πιο ασφαλές- τα δεδομένα εκείνα που είναι πιο σημαντικά. Και επιπλέον να χρησιμοποιούμε λύσεις ασφαλείας για όλες τις ψηφιακές συσκευές μας, όπως είναι, για παράδειγμα, η νέα έκδοση του Kasperky Internet Security – multi-device, η επίσημη παρουσίαση του οποίου ήταν η αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου που παρευρέθηκε ο κ. Λόζγκιν.

Ο Ρώσος ερευνητής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα το 18% των χρηστών έχει δεχθεί “επίθεση” από κάποια απειλή μέσω του Διαδικτύου, ενώ τόνισε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων τύπου ransomware, όπου ο υπολογιστής “κλειδώνει” και ζητούνται λύτρα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Kaspersky Lab, η νέα έκδοση του λογισμικού της προσφέρει προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις, Όπως επίσης παρέχει εργαλεία όπως είναι η διαχείριση του λογισμικού και των εφαρμογών ώστε να είναι εγκατεστημένη στη συσκευή μας η πιο πρόσφατη -και συνήθως λιγότερο ευάλωτη- έκδοση.

Σημειωτέον πως το Kaspersky Internet Security είναι μία λύση ασφαλείας για όλες τις συσκευές και λειτουργεί σε περιβάλλοντα Windows, Mac και Android.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι κυβερνοαπειλές δεν περιορίζονται μόνο στους προσωπικούς υπολογιστές αλλά έχουν επεκταθεί και στις φορητές συσκευές όπως είναι τα smartphones. Άλλωστε, το 67% των καταναλωτών συνδέεται στο Διαδίκτυο από διαφορετικές συσκευές, ενώ το 88% των καταναλωτών αποθηκεύουν προσωπικά στοιχεία σε κάποια συσκευή. Όπως είναι ενδιαφέρον ότι το 825 των χρηστών συνδέεται στο Διαδίκτυο από δημόσια WiFi hotspots, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι και ιδιαίτερα ασφαλή

Σχετικές ειδήσεις