ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υπολογιστές με…ανθρώπινο εγκέφαλο

Υπολογιστές με…ανθρώπινο εγκέφαλο
Ένα επαναστατικό μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών...

Ένα επαναστατικό μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ικανών να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, τελειοποίησε ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής IBM.


Αυτός ο νέος τύπος ηλεκτρονικού υπολογιστή θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα είναι πολύ πιο συμπαγής απ' ότι οι σημερινές συσκευές. “Οι 'γνωστικοί' υπολογιστές κατασκευασμένοι με αυτούς τους μικροεπεξεργαστές δεν θα είναι προγραμματισμένοι με τον ίδιο τρόπο που είναι σήμερα οι παραδοσιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.


Οι υπολογιστές αυτοί θα μαθαίνουν μάλλον από τις εμπειρίες τους, θα συσχετίζουν, θα επεξεργάζονται υποθέσεις και θα θυμούνται --και θα μαθαίνουν-- αποτελέσματα, μιμούμενοι έτσι την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου”, προσθέτει η IBM.


Δύο πρωτότυπα μικροτσίπ έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών, διευκρινίζει ο αμερικανικός όμιλος.


Εδώ και χρόνια, οι επιδόσεις των μικροτσίπ διπλασιάζονται κάθε 18 μήνες, όμως αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς η ακραία συγκέντρωση τρανζίστορ στα νέα μικροτσίπ προκαλεί εκπομπές θερμότητας που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.