ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα ενισχύσετε το σήμα του WiFi σας!

Πώς θα ενισχύσετε το σήμα του WiFi σας!

Μήπως κάποιο σημείο στο σπίτι ή στο γραφείο δεν καλύπτεται σωστά από το ασύρματο δίκτυό σου, με αποτέλεσμα η σύνδεση στο Internet να είναι αργή και να χαρακτηρίζεται από συχνές διακοπές;

Αν ναι, πριν αποφασίσεις να αλλάξεις πάροχο ή να μεταφέρεις τον εξοπλισμό σου σε άλλο δωμάτιο, σκέψου μήπως κάτι πάει στραβά με το router σου. Για παράδειγμα, ίσως το έχεις τοποθετήσει με λάθος τρόπο, ή σε ακατάλληλο σημείο. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο απλά πράγματα που αξίζει να δοκιμάσεις πριν προβείς σε πιο δραστικές κινήσεις.

Δώσε στο router σου τον απαραίτητο... αέρα

Αρκετοί έχουμε την τάση να «κρύβουμε» τις συγκεκριμένες συσκευές σε απίθανα σημεία, τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Όμως ένα router καταχωνιασμένο σε κάποιο ράφι, ή μέσα σε ένα ντουλάπι, δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Αν το σήμα λοιπόν στον χώρο σου είναι αδύναμο, δοκίμασε να βάλεις το router σε ένα πιο «ανοιχτό» σημείο.

Προσάρμοσε τις κεραίες

Αν το router και οι υπόλοιπες δικτυακές σου συσκευές διαθέτουν κεραίες, κάνε πειράματα με την τοποθέτησή τους. Ειδικά όσον αφορά στο router, δοκίμασε να τοποθετήσεις την μια του κεραία κάθετα και την άλλη σε οριζόντια θέση, έτσι ώστε αυτές να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Έλεγξε τις παρεμβολές

Πολλές από τις οικιακές μας συσκευές προκαλούν παράσιτα που μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία ενός δικτύου Wi-Fi. Για παράδειγμα, οι φούρνοι μικροκυμάτων και ορισμένα ασύρματα σταθερά τηλέφωνα μπορεί να παράγουν συχνότητες κοντά στη ζώνη των 2,4GHz, που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή επικοινωνία με του router σου με τα υπόλοιπα συστήματά σου.

Προμηθεύσου ένα extender ή μια λύση powerline

Εφόσον είσαι σίγουρος ότι έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά ακόμα κι έτσι η σύνδεσή σου στο Internet έχει... σκαμπανεβάσματα, τότε η χρήση κάποιας συσκευής που μπορεί να επεκτείνει την κάλυψη του δικτύου σου, είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις. Σήμερα, πολλές τέτοιες λύσεις είναι εξαιρετικά προσιτές και εύκολο να εγκατασταθούν.

Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε ίσως πράγματι είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε ένα ποιοτικότερο και πιο σύγχρονο router. Αυτό που ήδη διαθέτετε ίσως δεν υποστηρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες [για παράδειγμα σύνδεση στα 5GHz για τον έλεγχο των παρεμβολών]. Αν μάλιστα είναι αυτό που σας έδωσε ο πάροχός σας, τότε ενδέχεται να μην πρόκειται για την πιο ποιοτική λύση και η αντικατάστασή του με οποιοδήποτε αξιόλογο router τρίτου κατασκευαστή, θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του οικιακού σας ασύρματου δικτύου.