ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google: Συμβουλές για την ασφάλεια σας

Google: Συμβουλές για την ασφάλεια σας

Η κατανόηση των βασικών στοιχείων ασφάλειας στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως από τη στιγμή που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν δείχνουν να το κατανοούν.

Του Δημήτρη Μαλλά

Έρευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν από την τελευταία με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» (Safer Interner Day) καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (σ.σ. θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη 'password', το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, «Επαλήθευση σε 2 βήματα».

Σύμφωνα με τη Google, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Γι’ αυτό συνίσταται να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να την συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να την θυμόσαστε. Τέλος, προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το αποκαλούμενο phishing. Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σας εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σας. Η Google υποστηρίζει ότι έχει θωρακίσει το Gmail έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ένας απατεώνας κάπως καταφέρνει να βρει τα στοιχεία του λογαριασμού σας, ο λογαριασμός σας είναι ακόμα προστατευμένος. Όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας Google, το σύστημα αυτόματα αναζητεί πιο διακριτικά σημάδια για να σιγουρευτεί ότι η σύνδεση δεν είναι ύποπτη: Χρησιμοποιείτε το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε συνήθως; Βρίσκεστε σε μια συνηθισμένη γνώριμη τοποθεσία ή κάπου μακριά όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί; Έχει αυτή η απόπειρα σύνδεσης τα χαρακτηριστικά επικίνδυνων επιθέσεων που παρακολουθούμε ανά τον κόσμο; Οι ενδείξεις αποκαλύπτουν πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών που κάνουν εφικτό τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Τέλος, οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει το “app analyzer”, μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά ειδικά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores, και στο Διαδίκτυο, και προειδοποιεί χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποιες εφαρμογές αποτύχουν σε αυτό το τεστ, δεν γίνονται επιτρεπτές στο Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.