ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Hello, Robot», μια εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση για τα ρομπότ (pics)

«Hello, Robot», μια εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση για τα ρομπότ (pics)

Η έκθεση «Hello, Robot», στο Vitra Design Museum (στο Weil am Rhein, στην Γερμανία που σχεδίασε ο εμβληματικός αρχιτέκτονας Frank Gehry), είναι μια όχι και τόσο συνηθισμένη έκθεση.

Όχι συνηθισμένη γιατί είναι στημένη γύρω από ερωτήματα. Του τύπου: «Εμπιστεύεστε τα ρομπότ;», «Θα μπορούσε ένα ρομπότ να κάνει τη δουλειά σας;», «Πιστεύετε στο θάνατο και την αναγέννηση των πραγμάτων;».

Τα ερωτήματα είναι 14 και στόχος τους είναι να πάνε τη συζήτηση για τα ρομπότ πέραν των ορίων αυτής που γίνεται σήμερα. Και την οποία, η επιμελήτρια της έκθεσης, Amelie Klein - είναι η πρώτη του μουσείου με θέμα τα ρομπότ - χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενη».

robot

«Η έκθεση εξετάζει το πώς ερχόμαστε σε επαφή με τα ρομπότ, το πώς συσχετιζόμαστε μ' αυτό το νέο είδος, το ρομπότ» είπε, στο Dezeen, η Amelie Klein. «Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ένα ταξίδι. Σ' αυτό το ταξίδι, ο επισκέπτης συναντά 14 ερωτήσεις, κι αυτές στην πραγματικότητα αποσκοπούν να προσκαλέσουν σε διάλογο και σε στοχασμό για το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη νέα τεχνολογία, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία», εξήγησε.

Στην πρώτη αίθουσα, με εκθέματα αντίγραφα ρομπότ της ποπ κουλτούρας (μεταξύ αυτών, ο R2D2 από τον «Πόλεμο των Άστρων»), η πινακίδα από το ταβάνι φέρει την ερώτηση: «Έχετε, ποτέ, συναντήσει ρομπότ;». Σε άλλη αίθουσα, που φιλοξενεί και το Pokedrone, στην πινακίδα αναγράφεται: «Είναι τα ρομπότ φίλοι μας ή εχθροί μας;».

Η εμπιστοσύνη και η φροντίδα μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων είναι το θέμα άλλης αίθουσας, με τις ερωτήσεις: «Θα θέλατε να σας φροντίσει ένα ρομπότ;» και «Πώς νιώθετε για το αν έχουν συναισθήματα τα αντικείμενα;»

«Ο ρόλος του ντιζάιν στη ρομποτική είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες αξίες», τόνισε η Klein, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι αυτό για το οποίο μιλάμε, όταν μιλάμε για ντιζάιν στον 21ο αιώνα, είναι η αλληλεπίδραση και οι σχέσεις».

robot9

Ρωτώντας αν «ένα ρομπότ μπορεί να κάνει τη δουλειά σας;» καθώς και αν «θα θέλατε να γίνετε παραγωγός εσείς ο ίδιος;», μία άλλη αίθουσα περιλαμβάνει τρισδιάστατους εκτυπωτές και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές της ρομποτικής. Στην τελευταία αίθουσα εξετάζεται η ένωση του ανθρώπου με τις μηχανές, με ερωτήσεις όπως: «Θα θέλατε να γίνετε καλύτερος από ό,τι ήταν η πρόθεση της φύσης;» και «Θα ζούσατε μέσα σ' ένα ρομπότ;».

Η έκθεση «Hello, Robot» θα παραμείνει στο Vitra Design Museum έως τις 14 Μαΐου και, ακολούθως, θα ταξιδέψει στη Βιέννη όπου θα φιλοξενηθεί στο περίφημο MAK, πριν καταλήξει στο Design Museum της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Σχετικές ειδήσεις