ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2017: Στον ρυθμό του 5G κινείται η παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά

MWC 2017: Στον ρυθμό του 5G κινείται η παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά

Η 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας έρχεται, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση. Η φράση αυτή δείχνει να συνοψίζει την εικόνα που δίνει το φετινό Mobile World Congress 2017, το μεγαλύτερο συνέδριο – έκθεση για το χώρο των κινητών επικοινωνιών, το οποίο άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο εκθεσιακό κέντρο της Fira Gran Via στη Βαρκελώνη.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Μαλλάς

Η λέξη 5G βρίσκεται παντού μέσα στους εκθεσιακούς χώρους, ιδίως στα περίπτερα των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως η Ericsson και η Nokia με τις δύο εταιρείες να ανακοινώνουν ότι διαθέτουν ήδη μία πλήρη γκάμα λύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Samsung έκανε γνωστό ότι διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα λύσεων σχετικά με τα δίκτυ 5G. Ακόμη και οι πάροχοι, όμως, ασχολούνται αν σκεφτεί κανείς ότι στο περίπτερο της Deutsche Telekom, σχεδόν όλες οι παρουσιάσεις έχουν κάποια σχέση με το 5G.

H επόμενη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται ότι θα φέρει μία μικρή «επανάσταση» καθώς πρακτικά είναι αυτή που απαιτείται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 5G δεν είναι μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες (έως 10 Gbps) αλλά και μικρότερη «καθυστέρηση» (latency) και δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών (1 εκατ. ανά τετρ. χιλιόμετρο) που αλλάζουν τα δεδομένα και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες. Πρακτικά, όσα λέγονται περί οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό ή το Internet of Things (ΙοΤ) δεν είναι εφικτά χωρίς το 5G, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κάνουν λόγο για δραστικές αλλαγές στην οικονομία και στην επικοινωνία που θα φέρουν τα συγκεκριμένα δίκτυα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSM Association (GSMA), μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 1,1 δισ. συνδέσεις 5G σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πω υπάρχουν συνολικά 8 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων 1,7 δισ. αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 4G. Κάτι που σημαίνει ότι το 4G θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

Άλλωστε, τα πρώτα 5G δίκτυα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα άμεσα, δεδομένου κιόλας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για τις τελικές προδιαγραφές αν και γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης. Το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα σε Κορέα (SK Telecom) και Ηνωμένες Πολιτείες (Verizon), ενώ η SK Telecom θέλει να είναι εκείνη που θα λανσάρει πρώτη εμπορικά υπηρεσίες 5G το 2019, οπότε και διοργανώνονται στην Κορέα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Deutsche Telekom, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τίμοθι Χέτγκες, είναι περίπου στη μέση της κούρσας. Ο κ. Χέτγκες υποστήριξε ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5ης γενιάς θα τα δούμε το 2020 με τη Γερμανία να είναι σίγουρα μία από τις πρώτες αγορές.

Σχετικές ειδήσεις