ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτός είναι ο Ινδός που «διαδέχτηκε» τον Ομπάμα στους πιο δημοφιλείς ηγέτες στο Instagram

Αυτός είναι ο Ινδός που «διαδέχτηκε» τον Ομπάμα στους πιο δημοφιλείς ηγέτες στο Instagram

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχώρησε από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τους πολιτικούς ηγέτες με τους περισσότερους followers στο Instagram.

Ο κ. Μόντι έχει 6,8 εκατ. followers, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με 6,3 εκατ. ακολούθους, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της μελέτης “World Leaders on Instagram” που διεξήγαγε η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Burson-Marsteller.

Στην τρίτη θέση με 3,7 εκατομμύρια followers βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος που προηγείται του λογαριασμού του Λευκού Οίκου, που έχει 3,4 εκατομμύρια followers. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο σημείωσε αύξηση 673% σε followers κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, περνώντας στην πέμπτη θέση με 3,4 εκατομμύρια followers.

Η μελέτη αναλύει τη δραστηριότητα 325 λογαριασμών Instagram, που ανήκουν σε ηγέτες κρατών, επικεφαλής κυβερνήσεων και υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, χρησιμοποιώντας συγκεντρωτικά δεδομένα από το εργαλείο CrowdTangle του Facebook. Από την 1η Απριλίου του 2017, οι λογαριασμοί έχουν συνδυαστικά ένα σύνολο 48,7 εκατομμυρίων followers με 61.281 δημοσιεύσεις στους τελευταίους 12 μήνες που έχουν συγκεντρώσει συνολικά 371,7 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις (Comments και Likes/Σχόλια και Μου αρέσει).

Ο Μόντι, ο οποίος έχει αναρτήσει μόνο 53 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι επίσης ο πιο αποτελεσματικός παγκόσμιος ηγέτης στο Instagram, δεδομένου ότι κάθε μία από τις αναρτήσεις του δέχεται κατά μέσο όρο 223.000 αλληλεπιδράσεις (comments και likes). Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 141.000 αλληλεπιδράσεις, ενώ οι δημοσιεύσεις του Πάπα Φραγκίσκου στο Instagram καταγράφουν 138.000 αλληλεπιδράσεις κατά μέσο όρο.

Με 9,67%, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλληλεπίδρασης, το οποίο είναι ο συνολικός αριθμός των αλληλεπιδράσεων διαιρεμένος με τον αριθμό των δημοσιεύσεων και του μέσου αριθμού των followers κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πιο διαδραστικών ηγετών με 114.554.016 συνολικά αλληλεπιδράσεις. Ακολουθείται από τον Ιρανό Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ, στη δεύτερη θέση, με 89.090.894 αλληλεπιδράσεις και, στη συνέχεια, συναντάμε τον Πάπα Φραγκίσκο με 45.408.641 αλληλεπιδράσεις.
Η κυβέρνηση του Μπρουνέι έχει τον πιο ενεργό λογαριασμό, αναρτώντας κατά μέσο όρο 16 φορές την ημέρα. Είναι πολύ πιο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ το οποίο δημοσιεύει 6,6 φορές την ημέρα και τον Νάνα Ακούφο - Άντο της Γκάνα που δημοσιεύει 4,7 φορές την ημέρα.

Οι ηγέτες του κόσμου κάνουν χρήση της νέας λειτουργίας βίντεο του Instagram - η δημοσίευση βίντεο έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες και τα βίντεο λαμβάνουν κατά μέσο όρο 2.027 περισσότερες αλληλεπιδράσεις από όσες οι απλές δημοσιεύσεις φωτογραφιών.

Στη μελέτη World Leaders on Instagram (Παγκόσμιοι Ηγέτες στο Instagram) διαπιστώθηκε επίσης ότι 140 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών διατηρούν έναν επίσημο λογαριασμό στο Instagram, τέσσερις περισσότερους από όσους στη μελέτη του 2016. Επίσης, 73 ηγέτες κρατών, 38 επικεφαλής κυβερνήσεων και 28 υπουργοί Εξωτερικών διατηρούν προσωπικές σελίδες στην πλατφόρμα, η οποία τείνει να έχει καλύτερη απήχηση από όση έχουν οι θεσμικοί λογαριασμοί.
Οι ηγέτες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το Instagram για να διαδώσουν παντού τα μηνύματά τους με ενδιαφέροντες και δημιουργικούς τρόπους, κάνοντας χρήση του πλήρους φάσματος των δυνατοτήτων του Instagram. Οι ηγέτες δημιουργούν σύντομες ιστορίες στο Instagram και χρησιμοποιούν μεγάλο κολάζ με εικόνες, ενώ ακόμη δημοσιεύουν τόσα πολλά βίντεο που σήμερα μια στις 10 αναρτήσεις τα περιέχουν. Η selfie έχει πλέον πάρει τη θέση της παραδοσιακής φωτογραφίας με χειραψία, σηματοδοτώντας σαφώς το νέο διπλωματικό περιβάλλον το 2017.