ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Το επενδυτικό el dorado του αυριανού διαδικτυακού κόσμου

Κρυπτονομίσματα: Το επενδυτικό el dorado του αυριανού διαδικτυακού κόσμου

Είναι το bitcoin και τα υπόλοιπα altcoins το μελλοντικό επενδυτικό «χρυσωρυχείο» στον αχανή κόσμο του διαδικτύου και όχι μόνο;Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μια νέα τάση στις επενδύσεις αλλά και στις καθημερινές συναλλαγές. Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις από hacker σε μεγάλες εταιρίες, κρατικούς οργανισμούς, τράπεζες, νοσοκομεία κλπ. ζητώντας «λύτρα» σε bitcoin, το νέο νόμισμα επανήλθε στο προσκήνιο.

Του Χάρη Τζανιδάκη

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια «οικονομική φούσκα» αλλά όπως φαίνεται το bitcoin και τα υπόλοιπα altcoins ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή οικονομικό τύπο ο τραπεζικός κολοσσός Barclays ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στις συναλλαγές της, κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το ανερχόμενο Ethereum. Στην επίσημη ιστοσελίδα www.ethereumprice.org αναφέρεται ότι η ΕΕΑ (Enterprise Ethereum Alliance) πρόσθεσε νέα ιδρυτικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο συμπεριλαμβανομένων τις BP, ING και Credit Suisse. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα αλλά και κορυφαία επενδυτικά funds στην ίδια κατεύθυνση.

Προφανώς αναφέρουν οι αναλυτές, οι τράπεζες το κάνουν γιατί αισθάνονται πως χάνουν μερίδιο συναλλαγών και μένουν έξω από ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι καταλήγουν οι αναλυτές, τα κρυπτονομίσματα θα γνωρίσουν διεύρυνση της χρήσης αλλά και της αξίας τους. Ήδη από τις αρχές του έτους η Ιαπωνία έχει αποδεχθεί το bitcoin σαν επίσημο νόμισμα συναλλαγών και θα ακολουθήσει και η Αυστραλία στις αρχές Ιουλίου. Η παραπάνω εξελίξεις δίνουν μια νέα ώθηση όχι μόνο στο Bitcoin αλλά και στο Ethereum και σε πολλά αλλά μικρότερης αξίας altcoins.

Από νομισματικής άποψης το bitcoin στηρίζεται σε ιδιαίτερα υγιείς βάσεις όπως αναφέρουν ειδικοί στην νομισματική πολιτική. Ο αριθμός των μονάδων που μπορεί να κυκλοφορήσει είναι ορισμένος και από εκεί και πέρα η αξία ανταλλαγής του θα βασίζεται στην προσφορά και ζήτηση... Αυτό αλώστε φαίνεται και στην αύξηση της τιμής του που το τελευταίο διάστημα ξεπερνά τα 2.500$ ενώ το ethereum άγγιξε τα 330$. Οι εκτιμήσεις βάση του όγκου των νομισμάτων που κυκλοφορούν δεν αποκλείουν μεσοπρόθεσμα το Bitcoin να ξεπεράσει τα 10.000$ ενώ το ethereum τα 1000$.
«Δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική αρχή που θα μπορεί να "νοθεύσει" τα δεδομένα αλλά αλυσίδες συναλλασσόμενων. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τα οποία του δίνουν τεράστια αναγνωρισιμότητα και ώθηση. Αυτό επίσης αποτελεί ένα φράγμα στο νομισματικό σοσιαλισμό που διαπράττουν πολλές δεκαετίες τώρα όλες οι κυβερνήσεις της υφηλίου» αναφέρει εκτενής ανάλυση του Bloomberg για το φαινόμενο Bitcoin.

Eνα χρόνο πριν, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ξεπερνούσε οριακά τα 10 τρισ. δολ., ενώ το Bitcoin κυριαρχούσε καθώς κατείχε το 80-90% της αγοράς. Την τελευταία εβδομάδα η συνολική κεφαλαιοποίηση εκτιμάται ότι είναι είναι 103 τρισ. δολ., ενώ το μερίδιο του Bitcoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση αγγίζει το 40%.

Σίγουρα μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη αυτή έχει το Ethereum, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές, ανακοινώνοντας συνεχώς συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Toyota, η Samsung και η Microsoft, αυξάνοντας την αξία του κατά 5.000% από την αρχή του χρόνου, καθώς από τα 8 δολ. τον Ιανουάριο άγγιξε τα 300$. στις 28 Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 35 κρυπτονομίσματα με εννιαψήφια κεφαλαιοποίηση και σημαντικούς όγκους συναλλαγών, και η 5αδα που σέρνει τον χορό σύμφωνα με το www.coinmarketcap.com είναι :

ΦΩΤΟ COINMARKETCAP

Σχετικές ειδήσεις