ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς να βρείτε data στις διακοπές σας

Πώς να βρείτε data στις διακοπές σας

Το μεγαλύτερο άγχος όταν ετοιμάζεσαι για τις διακοπές σου δεν είναι πλέον πόσο καλό θα είναι το δωμάτιο που έχεις κλείσει. Αυτό που σε «καίει» περισσότερο είναι αν το ξενοδοχείο θα έχει WiFi! Και επειδή όλα τα ξενοδοχεία προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi, αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι να έχει και καλό WiFi, γιατί αν είναι να χρειάζεσαι 10 λεπτά για να «ανέβει» στο Instagram εκείνη η καταπληκτική φωτογραφία που τράβηξες στην παραλία, άστο καλύτερα.

Βέβαια, ένα άλλο θέμα είναι και πόσο καλή κάλυψη έχει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εκεί που είσαι. Αν και σε γενικές γραμμές, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και οι τρεις εταιρείες προσφέρουν 4G κάλυψη, η οποία δίνει αρκετά καλές ταχύτητες. Το θέμα είναι, όμως, αν έχεις αρκετά MBs ή ακόμη καλύτερα GBs προκειμένου να μη βρεθείς στην ανάγκη να ψάχνεις να αναζητάς τον κωδικό του WiFi στην ταβέρνα που έχεις καθίσει.

Η πραγματικότητα, πάντως, είναι πως φέτος υπάρχουν αρκετές λύσεις με πολύ ενδιαφέρουσες προσφορές. Και ακόμη και αν τις εξαντλήσεις, υπάρχουν μία σειρά από συμβουλές που θα σου επιτρέψουν να έχεις αρκετά data για να «ανεβάσεις» τις φωτογραφίες και τα video που θες. Όπως και για να δεις τις φωτογραφίες και τα video που θες. Ιδιαίτερα χρήσιμο τον Αύγουστο που έχει και αγώνες για τους ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, για όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ας ξεκινήσουμε από τις προσφορές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Cosmote

Η Cosmote λάνσαρε πρόσφατα τα πακέτα GIGA NOW με τους συνδρομητές της εταιρείας να μπορούν να επιλέξουν πακέτο για μια μέρα (GIGA NOW Day), ένα Σαββατοκύριακο (GIGA NOW Weekend), για μία εβδομάδα (GIGA NOW Week). Ειδικά, για το καλοκαίρι πάντως, η Cosmote προσφέρει 10GB για 1 μήνα με 9,90 ευρώ, με το GIGA NOW Summer για τους συνδρομητές συμβολαίου, 7GB για 1 μήνα με 7 ευρώ, με το GIGA NOW Summer για τους συνδρομητές καρτοσυμβολαίου & COSMOTE Business Mobile Cost Control και 10GB για 2 μήνες με 8 ευρώ με το #GIGA_Summeriazo για τους πελάτες καρτοκινητής.

Vodafone

Η Vodafone, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τα νέα πακέτα Vodafone Pass, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών και τα GBs του κάθε πακέτου καταναλώνονται για τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Οπότε, αν χρησιμοποιείς τα social media κατά κύριο λόγο, τότε είναι ένα πακέτο που σε συμφέρει. Υπάρχουν τρία πακέτα: το Vodafone Social Pass (Facebook, Instagram,Twitter, Snapchat, LinkedIn, Tumblr και Pinterest), το Vodafone Chat Pass (εφαρμογές messaging όπως Messenger, Viber, WhatsApp, Vodafone Call+ & Message+ κ.ά.) και Vodafone Video Pass (εφαρμογές αναπαραγωγής video όπως YouTube, Vimeo κ.ά.). Τα δύο πρώτα πακέτα προσφέρουν 2 GB το μήνα και το τρίτο 5 GB το μήνα. Το κόστος είναι κανονικά 9 ευρώ το μήνα, αλλά όσοι συνδρομητές ενεργοποιήσουν τα επιπρόσθετα πακέτα Vodafone Pass μέχρι τις 31 Αυγούστου, εξασφαλίζουν 50% έκπτωση. Επιπλέον, αυτή την περίοδο «τρέχει» από την πλευρά της Vodafone και μία προσφορά για την καρτοκινητή όπου με 10 ευρώ έχεις 9 GB δεδομένων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν USB stick ή mobile WiFi hotspot.

Wind

Αρκετές προσφορές υπάρχουν και από τη Wind. Πιο πρόσφατη είναι το πακέτο GIGAfull με το οποίο όλοι οι συνδρομητές Wind & Q, συμβολαίου, καρτοκινιτής ή SimpleFi on the Go μπορούν να αποκτήσουν 15GB για 2 μήνες με 10 ευρώ μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Η ενεργοποίηση του πακέτου GIGAfull γίνεται εύκολα μέσω SMS, ή online στα myWind / f2g.gr / myq.gr/ στα αντίστοιχα apps καθώς και σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας.
Επίσης, η Wind λάνσαρε πρόσφατα και το SimpleFi on the Go, το οποίο προσφέρει τη δημιουργία ενός WiFi hotspot οπουδήποτε, το οποίο συνδέεται στο 4G δίκτυο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Wind έχει λανσάρει και το SimpleFi, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα εύκολης δημιουργίας ενός WiFi δικτύου με σύνδεση σε 4G δίκτυο κινητής, απλά συνδέοντας το ειδικό router σε μία πρίζα.

Τι να προσέξεις στο WiFi

Πέραν της κινητής τηλεφωνίας, πρόσβαση στο Internet μπορείς να βρεις στις διακοπές σου και μέσω WiFi. Κατ’ αρχήν, σε αρκετούς δήμους της χώρας υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε κεντρικά σημεία. Μόνο που συνήθως οι ταχύτητες είναι απογοητευτικές, ιδίως ώρες που υπάρχει αρκετός κόσμος στο συγκεκριμένο σημείο που προσπαθεί να κάνει την ίδια δουλειά.

Επίσης, ελεύθερη πρόσβαση υπάρχει και σε όλα τα αεροδρόμια. Συνήθως είναι για 1 ώρα, αλλά κάτι είναι και αυτό. Και επιπλέον, οι ταχύτητες είναι συνήθως ικανοποιητικές.

Ακόμη, μπορεί να βρεις WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους. Η Cosmote ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε πρόσφατα στη σχετική λίστα το Ακρωτήρι Θήρας, τους Δελφούς και τη Δήλο, ενώ λειτουργεί ήδη WiFi hotspot στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενώ επόμενος προορισμός είναι η Ακρόπολη Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί να ακολουθήσουν επίσης οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσό και το Σούνιο, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα), το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αρχαία Ολυμπία, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, η Ακρόπολη Λίνδου, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη και η Αρχαία Κόρινθος.

WiFi μπορείς να βρεις και σε όλα τα καφέ, εστιατόρια, beach bars της Ελλάδας. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που δεν θα βρεις κάτι. Τα προβλήματα είναι δύο: το ένα έχει να κάνει με το επίπεδο της ασφάλειας, ιδίως όταν το WiFi είναι εντελώς ανοικτό, οπότε εκεί χρειάζεται λίγη προσοχή και το άλλο είναι οι ταχύτητες που προσφέρονται. Όσον αφορά το δεύτερο, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, και αυτό γιατί σχετίζεται με το είδος του εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και το πόσες συσκευές χωράνε να συνδεθούν. Συνήθως, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός αυτός, όπως συνήθως η σύνδεση είναι μία απλή ADSL γραμμή, οπότε οι δυνατότητες είναι μάλλον περιορισμένες.

Γενικός κανόνας είναι πως οι εφαρμογές video κάνουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων. Όπως και το «κατέβασμα» ταινιών ή επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών όπου ανάλογα με την ποιότητα αυξάνεται και το μέγεθος. Για παράδειγμα, ένα επεισόδιο του Game of Thrones με την ανάλυση στα 720p, η οποία είναι αρκετά καλή, έχει μέγεθος κοντά στο 1 Gb. Οπότε σκέψου λίγο πριν το «κατεβάσεις» αν έχεις περιθώριο. Ή στην περίπτωση που αρχίσεις το «κατέβασμα» σε ένα καφέ, να ξέρεις ότι θα υπάρχει καθυστέρηση. Συν την κατανάλωση στην μπαταρία του φορητού υπολογιστή σου.

Σχετικές ειδήσεις