IFA 2017: Oι φορητοί υπολογιστές «αδυνατίζουν» και τα wearables επιμένουν

IFA 2017: Oι φορητοί υπολογιστές «αδυνατίζουν» και τα wearables επιμένουν
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φορητοί υπολογιστές που γίνονται όλο και πιο λεπτοί με τους κατασκευαστές να προτιμούν τα «υβριδικά» μοντέλα, νέα wearables που έχουν ως στόχο να αλλάξουν την καθημερινότητα μας αλλά και συσκευές που δίνουν μία διαφορετική προσέγγιση στο χώρο των υπολογιστών μέσα από εφαρμογές «επαυξημένης» (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας.

Του Δημήτρη Μαλλά

Αυτές είναι ορισμένες από τις τάσεις της φετινής IFA, μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας και γενικότερα των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις παρουσιάσεις της χθεσινής πρώτης ημέρας για τα μέσα ενημέρωσης (press day).

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου (Messe Berlin) ανοίγει τις πόρτες της αύριο (1 Σεπτεμβρίου) αλλά χθες και σήμερα (30 και 31 Αυγούστου) είναι οι αποκαλούμενες press days όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις ανακοινώσεις των μεγάλων κατασκευαστών. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα βλέμματα συγκέντρωσε η Samsung, η οποία έδωσε στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους την ευκαιρία να δουν από κοντά το εντυπωσιακό Galaxy Note 8, αλλά ανακοίνωσε και ορισμένα νέα προϊόντα που δίνουν έμφαση σε τομείς όπως η ποιότητα κατασκευής και η έξυπνη συνδεσιμότητα με την κορεατική εταιρεία να κάνει λόγο για έναν νέο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η Samsung ανακοίνωσε μία νέα οικογένεια τηλεοράσεων, την οποία αποκαλεί «The Frame» με μοντέλα στις 43 ίντσες (σ.σ. πρόκειται για την πρώτη φορά που βλέπουμε τηλεόραση σε αυτή τη διάσταση), 55 και 65 ίντσες που μοιάζουν κυριολεκτικά με κάδρο ενός πίνακα ζωγραφικής. Μάλιστα, η Samsung έχει υπογράψει συμφωνία με τα μουσείο Πράντο της Μαδρίτης προκειμένου όταν η τηλεόραση δεν είναι σε λειτουργία να προβάλλει διάσημα έργα τέχνης! Στο χώρο της τηλεόρασης, η Samsung δείχνει να επιμένει στην τεχνολογία QLED, προτιμώντας από την OLED, γεγονός που τη φέρνει απέναντι στους περισσότερους από τους ανταγωνιστές της και η «μάχη» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ένας άλλος τομέας που επιμένει η Samsung είναι οι wearable συσκευές με την κορεατική εταιρεία να ανακοινώνει ένα νέο smartwatch, το Gear Sport και ένα νέο smartband, το Gear Fit 2 Pro με πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά (ανθεκτικότητα στο νερό, ενσωματωμένο GPS και νέες εφαρμογές όπως αυτή σε συνεργασία με τη Speedo που μετρά τα πάντα ενώ κολυμπάει ο χρήστης).

Επίσης, η Samsung επενδύει στις οικιακές συσκευές και το νέο της πλυντήριο με την τεχνολογία QuickDrive μειώνει, σύμφωνα τουλάχιστον με την εταιρεία, το χρόνο πλύσης κατά το ήμισυ!

Υπολογιστές

Η φετινή IFA δείχνει ότι θα έχει πολλά νέα μοντέλα όσον αφορά στον τομέα των φορητών υπολογιστών με την έμφαση να δίνεται στην κατηγορία των «υβριδικών» ή 2-σε-1 μηχανημάτων, ήτοι συσκευές που μπορούν να λειτουργούν και ως tablets. Η Asus ανακοίνωσε αρκετά νέα μοντέλα, όπως το ZenBook Flip 15 και το Zenbook Flip 14 αλλά και το προσιτό Vivobook Flip 14 με τα δύο πρώτα να χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά λεπτά. Το Zenbook Flip 15 έχει πάχος μόλις 10,9 χιλιοστά για παράδειγμα.

Γενικότερα, τα νέα μοντέλα είναι πολύ λεπτά καθώς κοντά σε αυτά τα επίπεδα κινούνται και οι νέοι φορητοί υπολογιστές της Dell, ενώ η Acer παρουσίασε ένα μοντέλο με πάχος κάτω από 10 χιλιοστά. Επιπλέον, τα περιθώρια της οθόνης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με αποτέλεσμα ένα σημερινό 13άρι μοντέλο να είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος από ένα αντίστοιχης διαγωνίου οθόνης προ διετίας laptop.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν στην «μεικτή» πραγματικότητα (mixed reality) που συνδυάζει την επαυξημένη (AR) με την εικονική (VR). Με τη βοήθεια και της Microsoft, Dell, Asus και Acer ανακοίνωσαν ειδικά headsets, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές μεικτής πραγματικότητας. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές αλλά η τιμή -που διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 500 ευρώ- μάλλον θα πρέπει να πέσει λίγο πριν αρχίσει να γίνεται λόγος για ευρεία χρήση τέτοιου είδους συσκευών.

PHOTO GALLERY