ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

iPhone Χ και iPhone 8: Πότε έρχονται και πόσο θα κοστίζουν τα νέα κινητά της apple

iPhone Χ και iPhone 8: Πότε έρχονται και πόσο θα κοστίζουν τα νέα κινητά της apple

Άκρως εντυπωσιακό το iPhone X που έρχεται 3 Νοεμβρίου και στην Ελλάδα - Μόνο εδώ όλες οι πληροφορίες

Του Δημήτρη Μαλλά

«Ο Στιβ Τζομπς θα ήταν περήφανος για τα προϊόντα που ανακοινώσαμε σήμερα». Με αυτή τη φράση έκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ την παρουσίαση των νέων μοντέλων iPhone, από τα οποία ξεχωρίζει το άκρως εντυπωσιακό X, ενώ τα νέα iPhone 8 και 8 Plus είναι αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με τους προκατόχους τους (iPhone 7 και 7 Plus).

Η παρουσίαση έγινε στα νέα γραφεία της Apple και στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του Τζομπς.

Το iPhone X (σ.σ. οι άνθρωποι της Apple το προφέρουν Ten, δηλαδή δέκα, καθώς το Χ είναι ο λατινικός αριθμός για το δέκα και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο η αμερικανική εταιρεία τιμά τα 10 χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου iPhone) πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 3 Νοεμβρίου, καθώς περιλαμβάνεται στο πρώτο «κύμα» διάθεσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Apple. Όσον αφορά την τιμή της συσκευής, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά θα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στις ΗΠΑ θα είναι 999 δολάρια (χωρίς ΦΠΑ) για την έκδοση των 64 GB, στη Γαλλία, όμως, θα είναι στα 1159 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα φθάσει στα 1199 ευρώ!

Τα iPhone 8 και 8 Plus θα κυκλοφορήσουν σε Ελλάδα και Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου με το δεύτερο «κύμα» (σ.σ. το πρώτο κύμα διάθεσης είναι στις 22 Σεπτεμβρίου) και η τιμή εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα επίπεδα των υφιστάμενων μοντέλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναμένουμε το iPhone 8 να ξεκινά από τα 820-840 ευρώ και το iPhone 8 Plus από τα 920-940 ευρώ. Σημειωτέον πως οι τρεις συσκευές είναι διαθέσιμες σε εκδόσεις των 64 και των 256 GB όσον αφορά τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο τους.

iPhone X

iphone2

Από πλευράς σχεδιασμού το iPhone X επιβεβαίωσε τις φήμες και έρχεται με μία εντυπωσιακή οθόνη 5,8 ιντσών που βασίζεται στην τεχνολογία OLED αλλά με αρκετές βελτιώσεις και την Apple να την αποκαλεί Super Retina Display.

Η συσκευή έχει γυαλί και μπρος και πίσω, ενώ δεν υπάρχει το γνωστό κεντρικό πλήκτρο (home button). Στο iPhone X, το ξεκλείδωμα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου που η Apple αποκαλεί Face ID και υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να την «ξεγελάσει» κάποιος και είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αντίστοιχες τεχνολογίες του ανταγωνισμού.

Λόγω της απουσίας του κεντρικού πλήκτρου, ο χρήστης θα πρέπει να κάνει swipe up με το δάχτυλο του για να επιστρέψει στην αρχική οθόνη, ενώ αν θέλει να πλοηγηθεί ανάμεσα στις ανοικτές εφαρμογές θα κάνει swipe up και θα σταματά στη μέση της οθόνης ώστε να εμφανίζονται όλες οι ανοικτές εφαρμογές. Επίσης, η Apple λανσάρει στο iPhone X τα animogi ή κινούμενα emogi, τα οποία μάλιστα μπορούν να ακολουθούν τις κινήσεις του προσώπου του χρήστη αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Face ID. Σημειωτέον πως δεν υπάρχει αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος.

Το iPhone X έχει τον νέο επεξεργαστή (Α11 Bionic) που είναι 25% ταχύτερος από τν προηγούμενο, είναι ανθεκτικό σε σκόνη και νερό, υποστηρίζει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης (χρησιμοποιώντας το δημοφιλές πρωτόκολλο Qi), διαθέτει διπλή οπίσθια κάμερα στα 12 megapixel με αρκετές βελτιώσεις, όπως το portrait lightining, όσον αφορά στη λήψη φωτογραφιών και video. Επίσης, υπάρχει υποστήριξη για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR), έναν τομέα στον οποίο η Apple δείχνει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

iPhone 8 & 8 Plus

832as1799122ad6

Για τους χρήστες που προτιμούν την πιο κλασική έκδοση του iPhone, υπάρχουν τα iPhone 8 και 8 Plus, τα οποία είναι ουσιαστικά οι βελτιωμένες εκδόσεις των iPhone 7 και 7 Plus. Από τις βασικές διαφορές είναι η χρήση του γυαλιού και στις δύο πλευρές και των δύο συσκευών, ο νέος επεξεργαστής (Α11 Bionic), η υποστήριξη της ασύρματης φόρτισης και του AR, ενώ είναι ανθεκτικά σε σκόνη και νερό.

Η Apple ανακοίνωσε ακόμη και την 3η γενιά του έξυπνου ρολογιού της. To Apple Watch Series 3 θα είναι διαθέσιμο από τις 22 Σεπτεμβρίου (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι στο πρώτο κύμα διάθεσης) και η πιο ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE) με τη χρήση μίας eSIM. Υπάρχουν βελτιώσεις σε αρκετές εφαρμογές, όπως αυτή της παρακολούθησης των καρδιακών παλμών, είναι πιο γρήγορο, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα να μιλά η Siri, ο ψηφιακός βοηθός της Apple. Η τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά από τα 399 δολάρια.

Ακόμη, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε τη νέα γενιά του Apple TV που υποστηρίζει την αναπαραγωγή περιεχομένου 4K και HDR.

Σχετικές ειδήσεις