Άλλαξαν συνήθειες οι Ευρωπαίοι λόγω της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής

Άλλαξαν συνήθειες οι Ευρωπαίοι λόγω της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής

Τις συνήθειες τους άλλαξαν οι Ευρωπαίοι που ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της κατάργησης των τελών περιαγωγής, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερο τα smartphones του για υπηρεσίες δεδομένων.

Του Δημήτρη Μαλλά

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα δείχνει ότι το 71% των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής και το 72% πιστεύουν ότι αυτοί, ή κάποιος γνωστός τους, θα ωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή. Η γνώση των νέων κανόνων ανέρχεται στο 86% μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη ταξιδέψει από τις 15 Ιουνίου και μετά. Σημειώνεται πως ήταν το πρώτο καλοκαίρι που καταργήθηκαν (σ.σ. από τις 15 Ιουνίου) οι χρεώσεις περιαγωγής όσον αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε άλλη χώρα από αυτή του μόνιμου τόπου διαμονής.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με την περιαγωγή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, μετά την κύρια περίοδο διακοπών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά το πρώτο αυτό καλοκαίρι - το πρώτο χωρίς επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν εντός της ΕΕ – τα άτομα άρχισαν να αλλάζουν τις συνήθειές τους, όταν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό:

- το ποσοστό των ταξιδιωτών που χρησιμοποίησαν κινητά δεδομένα με περιαγωγή τόσο συχνά όσο και στη χώρα τους διπλασιάστηκε μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν από τις 15 Ιουνίου και μετά (31%) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ταξιδέψει τους προηγούμενους μήνες (15%)

- το ποσοστό των ταξιδιωτών που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητά δεδομένα στο εξωτερικό μειώθηκε στο μισό μετά τις 15 Ιουνίου (21%) σε σύγκριση με τους μήνες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής (42%).

- σε γενικές γραμμές, ο περιορισμός της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό μειώνεται, καθώς λιγότεροι ταξιδιώτες απενεργοποιούν το τηλέφωνό τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017.

Ωστόσο, το 60% των ταξιδιωτών εξακολούθησαν να περιορίζουν τη χρήση του κινητού τους, όταν ταξίδευαν σε άλλη χώρα της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017, σε σύγκριση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου στη χώρα τους.

Παράλληλα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήδη διαπιστώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών στα δίκτυά τους. Πολλές εταιρείες ανέφεραν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων από τους ταξιδιώτες, η οποία πολλαπλασιάστηκε (από 3 έως και 6 φορές, ενίοτε ακόμα και περισσότερο) φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2016. Η αύξηση των κλήσεων με περιαγωγή, αν και λιγότερο έντονη, είναι επίσης σημαντική.

Αντίστοιχα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε τουριστικές περιοχές αναφέρουν σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά τους για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζει η αυξημένη ζήτηση από τους ταξιδιώτες.