ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αν είχες 4 εκατ. δολάρια θα άλλαζες τις ζωές των ανθρώπων με παράλυση στα κάτω άκρα;(pics+vid)

Αν είχες 4 εκατ. δολάρια θα άλλαζες τις ζωές των ανθρώπων με παράλυση στα κάτω άκρα;(pics+vid)

Το «θαύμα»της τεχνολογίας και η επίδρασή του στη ζωή των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η Toyota Mobility Foundation θέλει να κάνεις τα δικά σου σχέδια πραγματικότητα για τις δικές τους ζωές.

Ξεκίνησε την Πέμπτη (16/11), η συνεργασία του Toyota Mobility Foundation με το Nesta’s Challenging Prize Center, σε μία κοινή προσπάθεια να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παράλυση στα κάτω άκρα τους.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό ευρεσιτεχνίας, με τα δύο παραπάνω κέντρα να προσφέρουν το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων σε επιχειρήσεις, start ups και ιδιώτες, που διατίθενται να σχεδιάσουν πρακτικές και τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων σε αυτών σε κάθε επίπεδο. Ο διαγωνισμός αφορά κάθε πολίτη του πλανήτη, με τους νικητές των επιχορηγήσεων να ανακοινώνονται στην έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Το Mobility Unlimited Challenge ψάχνει δημιουργικές ομάδες με τεχνολογικές ιδέες που έχουν να κάνουν από εφαρμογές και μηχανικές υποστηρίξεις μέχρι και κατασκευή εξωσκελετών και άλλων μηχανισμών με τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η μεταφορά, η κίνηση και σε γενικά πλαίσια η ζωή, κάθε ανθρώπου στον πλανήτη Γη που πάσχει από μερική ή ολική μορφή παράλυσης στα κάτω άκρα.

Αυτή τη στιγμή ανά τον πλανήτη, υπάρχουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας που βιώνουν κάποια μορφή παράλυσης (οι περισσότερες εξαιτίας εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη αλλά και σκλήρυνσης κατά πλάκας). Παρότι δεν υπάρχουν στατιστικές για τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων με παράλυση ανά τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σημειώνονται παγκοσμίως ανά έτος 250.000 με 500.000 νέες περιπτώσεις λόγω τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

Η καινοτομία στην τεχνολογία της «έξυπνης» κίνησης, έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει καινούργιες συσκευές για τους παθόντες, που θα είναι καλύτερα ενσωματωμένες με το σώμα του χρήστη προσφέροντας του διευκολύνσεις και πρακτικές λύσεις για την μετακίνηση στο τριγύρω του περιβάλλον.

Ωστόσο η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι αργή λόγω αντικινήτρων, όπως οι μικρές και κατακερματισμένες αγορές ανά τον κόσμο, αλλά και η πολυπλοκότητα της διαχείρισής της από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Όλα τα παραπάνω, αποτρέπουν την είσοδο επενδυτών και συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο πεδίο δραστηριότητας που αφορά τους παθόντες. Παρόλο που έχουν σημειωθεί τεράστιες πρόοδοι στη βελτίωση των μετακινήσεων μεταξύ των χώρων γι’ αυτούς, η καινοτομία για μία καλή ζωή στην καθημερινή λειτουργικότητα εξακολουθεί να υστερεί.

Αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει το Mobility Unlimited Challenge με το διαθέσιμο ποσό του, αλλά και με τους επίσημους Πρεσβευτές του από όλο τον κόσμο, που και οι ίδιοι βιώνουν το πρόβλημα της παράλυσης στην καθημερινή τους ζωή. Μεταξύ των πρεσβευτών βρίσκονται και οι: ο August de los Reyes (επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του Pinterest), ο Yinka Shonibare MBE (καλλιτέχνης υποψήφιος για το βραβείο Turner), η Sandra Khumalo (αθλήτρια Παραολυμπιακών), η Ινδή αθλήτρια κρίκετ Preethi Srinivasan, η παρουσιάστρια της Βρετανικής τηλεόρασης Sophie Morgan, η αμερικανίδα αθλήτρια των Παραολυμπιακών Tatyana McFadden και ο Rory A. Cooper, διευθυντής του Human Engineering Research Laboratories στο Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ.

Ένα πάνελ από έγκριτους και εμπειρογνώμονες κριτές, θα αξιολογήσουν τις ιδέες και τα σχέδια που θα αποστείλουν οι ενδιαφερόμενοι. Στη συνέχεια θα επιλέξουν 5 φιναλίστ, που ο καθένας θα λάβει 500.000 δολάρια για να μετατρέψει την ιδέα του σε μία πρώιμη μορφή. Ο νικητής του Challenge Prize θα λάβει 1.000.000 δολάρια, ώστε να προωθήσει την πλέον υλοποιημένη ιδέα του στην αγορά – και να την παρουσιάσει επίσημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Παράλληλα, το Mobility Unlimited Challenge που θέλει να προσελκύσει μικρότερες εταιρίες και start ups που προσπαθούν να επιβιώσουν στην αγορά της τεχνολογίας, θα δημιουργήσει έναν μικρότερο διαγωνισμό, τα Discovery Awards, χρηματοδοτώντας 10 διαφορετικά γκρουπ με ενδιαφέροντα κόνσεπτ, με 50.000 δολάρια το καθένα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο: www.mobilityunlimited.org.

Ο στόχος μετά το πέρας του διαγωνισμού, είναι το Toyota Mobility Foundation και το Nesta’s Challenge Prize Centre, να έχουν βοηθήσει να αναδειχθούν οι ομάδες ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες και να ξεκινήσει μία νέα ημέρα για τους ανθρώπους με προβλήματα παράλυσης, κάνοντας τις ζωές τους καλύτερες από ότι ήταν μέχρι τώρα.

Μας αφορά όλους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://challengeprizecentre.org/

Σχετικές ειδήσεις