ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η περσινή Black Friday... καθιερώθηκε

Γιατί η περσινή Black Friday... καθιερώθηκε

Black Friday. Αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη -και πιο δημοφιλή- γιορτή του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά το γεγονός ότι άργησε να έρθει στη χώρα μας -όπως όλα δείχνουν- ήρθε για να μείνει.

Για πολλούς πρόκειται για μια ξενόφερτη συνήθεια η οποία σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Πράγματι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για τη χρήση του όρου «Black Friday», η εν λόγω λέξη φέρεται να «γεννήθηκε» στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εκεί όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το κυκλοφορικό κομφούζιο που επικρατούσε στους δρόμους της πόλης την ημέρα μετά… την ημέρα των Ευχαριστιών -και ενοχλούσε τους πεζούς! Για άλλους πάλι, βέβαια, η «Μαύρη Παρασκευή» συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με την ελληνική πραγματικότητα. Ό,τι και αν ισχύει, το σίγουρο είναι πως η «Μπλακ Φράιντεϊ» είναι εδώ και οι καταναλωτές καλούνται να είναι προετοιμασμένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγορές τους.

Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τα όσα έλαβαν χώρα τον Νοέμβρη του 2017 προκειμένου να κατανοήσει το γιατί η περσινή Black Friday... καθιερώθηκε! Πέρσι, σε πολλές πόλεις της χώρας στήθηκε ένα πραγματικό «πανηγύρι» αφού η «φρενίτιδα» της Black Friday «χτύπησε» τους πάντες. Πράγματι, όλοι βρέθηκαν ξαφνικά να στήνονται έξω από τις πόρτες πολλών καταστημάτων γνωστών αλυσίδων, δημιουργώντας τεράστιες ουρές. Μοναδικός τους σκοπός ήταν να βρουν τις καλύτερες προσφορές και να αποκτήσουν τα είδη που ήθελαν σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

Όσοι δε προτίμησαν να ακολουθήσουν το ηλεκτρονικό μονοπάτι -δηλαδή, να βρουν και να «χτυπήσουν» online τις καλύτερες προσφορές- συνάντησαν πάλι ορισμένα έντονα (αλλά σίγουρα ευχάριστα) προβλήματα, λόγω της τεράστιας επισκεψιμότητας των ηλεκτρονικών καταστημάτων!

2

Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε φέτος

Γιατί, όμως, η «Μπλακ Φράιντεϊ» καθιερώθηκε από την περασμένη χρονιά και τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι καταναλωτές για να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή;

Η αλήθεια είναι πως η περσινή «Μαύρη Παρασκευή» βρήκε πολλούς απροετοίμαστους αλλά σίγουρα ενθουσίασε τους πάντες, αποδεικνύοντας πως η «γιορτή» της Black Friday δεν ήταν τόσο «ξένη» για τα ελληνικά δεδομένα. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως η ελληνική αγορά είχε μεγάλη ανάγκη από μεγάλες προσφορές και συγκεκριμένα, από τιμές που πολλές φορές φτάνουν στο κόστος σε προϊόντα τεχνολογίας -όπως για παράδειγμα τηλεοράσεις, laptops, κινητά αλλά και οποιουδήποτε μεγέθους συσκευές, από smartwatches και gadgets μέχρι ψυγεία και κουζίνες.

Φέτος, λοιπόν, αν δεν θέλουμε να τρέχουμε, να ταλαιπωρούμαστε και να συνωστιζόμαστε, καλό είναι να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία. Απλά βήματα, όπως τα παρακάτω, μπορούν σε κάθε περίπτωση να μας βοηθήσουν.

  1. Η προετοιμασία της κατάλληλης λίστας

Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσουμε από τώρα τις εξορμήσεις μας στα φυσικά καταστήματα ή τις αναζητήσεις μας στα online shops των μεγάλων αλυσίδων -όπως τον Κωτσόβολο- προκειμένου να βρούμε εγκαίρως τις κατάλληλες προσφορές. Οι προσφορές είναι πολλές ήδη και υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων που οι τιμές των εκπτώσεων δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα.

  1. Τα προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας

Το δεύτερο και σίγουρα σημαντικό βήμα έχει να κάνει με τα προϊόντα στα οποία αξίζει να εστιάσουμε. Κατά τη διάρκεια της Black Friday 2018, καλό είναι να κάνουμε «έξυπνες» αγορές τόσο για εμάς όσο και για τους φίλους μας. Αξίζει, δηλαδή, να επικεντρωθούμε σε προϊόντα που δεν μπορούμε να βρούμε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές -ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων- όπως για παράδειγμα την OLED τηλεόραση των ονείρων μας, η οποία είναι πλέον προσιτή. Σε τι άλλο μπορούμε να εστιάσουμε; Σε gadgets και μικροσυσκευές κουζίνας που δύσκολα θα αποκτούσαμε σε τέτοιες τιμές!

  1. Η απαραίτητη διαδικτυακή ενημέρωση

Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά στο να κάνουμε από τώρα την εγγραφή μας στα newsletter των μεγάλων αλυσίδων, ούτως ώστε να ενημερωνόμαστε πλήρως και εγκαίρως για όλες τις προσφορές στα είδη που μας ενδιαφέρουν και να κάνουμε τις πιο πετυχημένες διαδικτυακές αγορές.

3

Ό,τι και αν περιλαμβάνει η δική σας λίστα για το φετινό Black Friday, το σίγουρο είναι πως για να μείνετε ικανοποιημένοι και να μην παρασυρθείτε, καλό είναι να σκεφτείτε από πριν τις ανάγκες σας, να καθορίσετε τον προϋπολογισμό σας, να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς, να ανακαλύψετε τα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες σας και φυσικά, να προλάβετε τα προϊόντα που θέλετε στις καλύτερες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, η γιορτή της «Μαύρης Παρασκευής» είναι γεγονός και στη χώρα μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο -και σίγουρα πιο «έξυπνο»- τρόπο!