ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Black Friday: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να πάρεις laptop

Black Friday: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να πάρεις laptop

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να μην γνωρίζαμε τι σημαίνει «Μαύρη Παρασκευή», ωστόσο, από τότε που τα Public έφεραν για πρώτη φορά τη Black Friday στην Ελλάδα, την περιμένουμε πώς και πώς για να κάνουμε τις πιο συμφέρουσες αγορές.

Ποια είναι, όμως, τα προϊόντα που αναζητούν οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της Black Friday και γιατί; Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα είδη τεχνολογίας και συγκεκριμένα τα laptops. Διότι όταν οι τιμές πέφτουν κατά πολύ, τότε σίγουρα η αγορά ενός laptop είναι μια ιδιαίτερα «έξυπνη» κίνηση.

Πράγματι, τώρα που η «Μαύρη Παρασκευή» είναι εδώ, η σκέψη μας πηγαίνει «μοιραία» σε ένα νέο laptop και συγκεκριμένα, σε ένα δυνατό και ταυτόχρονα όμορφο και ελαφρύ μοντέλο που θα αντικαταστήσει το βαρύ και… δυσκίνητο φορητό μας!

Προτού προχωρήσουμε, όμως, στην αγορά του, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα. Πόσα είδη υπάρχουν; Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να εξετάσουμε; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σίγουρα θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Τα σύγχρονα κριτήρια

Το πρώτο βήμα είναι να μελετήσουμε τα σύγχρονα κριτήρια αγοράς. Για παράδειγμα, κάποτε δίναμε περισσότερη έμφαση στα GHz, τους επεξεργαστές, τις κάρτες γραφικών και τους δίσκους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει!

Η ανάγκη για επικοινωνία και εργασία είναι διαρκής, με αποτέλεσμα η ευκολία μεταφοράς (άρα το βάρος και το μέγεθος) και η αυτονομία (άρα η διάρκεια της μπαταρίας), να αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια που εξετάζουμε πριν την αγορά ενός laptop. Δεν είναι, όμως, τα μόνα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας. Το design και το μέγεθος της οθόνης, αποτελούν επίσης σημαντικά κριτήρια.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, θα λέγαμε ότι ένα μοντέλο με διάρκεια μπαταρίας στις έξι ώρες, βάρος κάτω από δύο κιλά και οθόνη έως 14 ίντσες με ανάλυση Full HD, φαντάζει ιδανικό.

Προσοχή: Καλό είναι να προτιμήσουμε μοντέλα με 6 ή 8GB μνήμης και SSD δίσκο ώστε να είναι και οι επιδόσεις πολύ υψηλές, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας.

2

Οι τρεις βασικές κατηγορίες

Τα παραπάνω κριτήρια, βέβαια, δεν είναι κοινά για όλους. Για παράδειγμα, οι ανάγκες ενός gamer και ενός video artist είναι σίγουρα διαφορετικές! Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες συσκευών στις οποίες μπορούμε όλοι να βασιστούμε. Ποιες είναι αυτές; Τα laptops που είναι πολύ λεπτά και ελαφριά, εκείνα που περιστρέφονται και αλλάζουν μορφή (convertibles) και τα laptops τα οποία έχουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο (detouchables).

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να πέτυχουμε το καλύτερο deal κατά τη διάρκεια της Black Friday; Από τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε οθόνη αφής, καλό είναι να πάμε με την πρώτη κατηγορία, δηλαδή με ένα παραδοσιακό αλλά super slim laptop. Η κατασκευή του είναι πιο συμπαγής και το πληκτρολόγιο συνήθως πιο βολικό, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε με μία πιο κλασική λύση.

Στην περίπτωση, όμως, που μας ενδιαφέρει η οθόνη αφής (το σκίτσο κ.λπ.) τότε τα convertibles και τα detouchables είναι τα είδη που χρειαζόμαστε. Καλό είναι να προτιμήσουμε τα πρώτα εάν η ανάγκη μας είναι πιο πολύ… laptop και λιγότερο tablet και τα δεύτερα, εάν αυτό που μας λείπει κυρίως, είναι η λειτουργικότητα ενός tablet.

3

Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τη Black Friday με τον καλύτερο τρόπο, εξετάζοντας όλα τα κριτήρια και τις λεπτομέρειες -και φυσικά ζητώντας τις συμβουλές των ειδικών! Το σίγουρο είναι πως εάν η φετινή «Μαύρη Παρασκευή» μοιάζει έστω και λίγο με την αρχική -που είχαν φέρει τα καταστήματα Public πριν λίγα χρόνια- οι επιλογές μας φέτος θα είναι πολλές και θα καλύπτουν κάθε ανάγκη!