Οι πρώτοι βιονικοί φακοί επαφής

Οι πρώτοι βιονικοί φακοί επαφής

Γεγονός είναι πλέον οι πρώτοι βιονικοί φακοί επαφής οι οποίοι σε λίγο καιρό θα δίνουν τη δυνατότητα της προβολής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Οι ερευνητές δύο πανεπιστημίων σε ΗΠΑ και Φινλανδία , που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Journal of Micromechanics and Microengineering» του Ινστιτούτου Φυσικής της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα σε ζώα και απέδειξαν ότι οι ηλεκτρονικοί φακοί είναι ασφαλείς, καθώς δεν υπήρξαν παρενέργειες.

Ο βιονικός φακός περιέχει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel),αλλά είναι θέμα χρόνου να προστεθούν εκατοντάδες πίξελ στη συσκευή, οπότε οι φακοί θα είναι πλέον σε θέση να προβάλλουν στα μάτια του κατόχου τους ακόμα και σύντομα γραπτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι φακοί θα μπορούν να έχουν πολλές εφαρμογές όπως στα βιντεοπαιγνίδια και στα συστήματα πλοήγησης ή, ακόμα, στην ιατρική, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα να συνδεθούν με βιοαισθητήρες στο σώμα του χρήστη και να του δίνουν άμεσα πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Οι φακοί περιλαμβάνουν μία νανο-αντένα που συλλέγει ασύρματα ενέργεια από κάποια εξωτερική πηγή, καθώς και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που αποθηκεύει την ενέργεια και την μεταφέρει σε ένα ''τσιπάκι''.