ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρόεδρος εταιρείας Wind: Σχεδιάζουμε επενδύσεις εκατομμυρίων. Θα μας τιμωρήσουν;

Πρόεδρος εταιρείας Wind: Σχεδιάζουμε επενδύσεις εκατομμυρίων. Θα μας τιμωρήσουν;

«Μόνο σαν φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε τις φήμες για αύξηση στο φόρο κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε την Τρίτη (29/03/2016) ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος της Wind.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο Νάσος Ζαρκαλής τόνισε ότι θα περίμενε την ενίσχυση ενός αναπτυξιακού κλάδου, όπως οι τηλεπικοινωνίες, και όχι την τιμωρία του. Όπως εξήγησε, μια αύξηση φόρου κινητής θα επιφέρει μείωση των εσόδων του κλάδου και επομένως και των φορολογικών εσόδων. Θεώρησε δε μια τέτοια εξέλιξη ως έναν από τους κινδύνους της αγοράς .

Ο Νάσος Ζαρκαλής παρουσίασε το πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ύψους 500 εκατ., ευρώ το οποίο βασίζεται σε εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και άνοδο της επιχειρηματικότητας και σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στα 5 δις., ευρώ από 4,2 δις., ευρώ σήμερα.

Στόχος της εταιρείας είναι στο τέλος της πενταετίας, το 2020, να κατακτήσει μερίδιο 20% της συνολικής αγορά των τηλεπικοινωνιών από 12% σήμερα.

Η Wind την τελευταία πενταετία πραγματοποίησε επενδύσεις 570 εκατ., ευρώ και παρά τις δύσκολες συνθήκες και την καθίζηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών πέτυχαν να προετοιμάσουν την εταιρεία ώστε να είναι έτοιμη την εποχή της ανάκαμψης να αυξήσει το μερίδιό της.

Η συνολική αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει απολέσει σε ετήσια βάση 3 δισ., ευρώ συγκριτικά με το 2008, κλείνοντας το 2015 στα 4,2 δισ., ευρώ. Τα έσοδα της Wind το 2015 ήταν 490 εκατ., ευρώ, μειωμένα κατά 3%, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ., ευρώ.

«Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουμε αύξηση, την οποία μάλιστα δεν είχαμε προϋπολογίσει», είπε ο Νάσος Ζαρκαλής και προέβλεψε ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά θα αρχίσει σταδιακά να ανακτά ένα τμήμα των χαμένων της εσόδων και το 2020 θα φθάσει στα επίπεδα των 5 δισ., ευρώ ετησίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind τόνισε ότι πλέον μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία είναι το fund Golden Tree με έδρα τη Νέα Υόρκη το οποίο τον Αύγουστο αύξησε το ποσοστό του στο 25%. Η αύξηση του ποσοστού του αμερικάνικου fund στη Wind υποδηλώνει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τα σχέδια για νέες εξαγορές ο Ν. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η Wind ενδιαφέρεται για το consolidation - την συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην αγορά - και εκτίμησε ότι τελικά θα μείνουν τρεις εταιρείες. Σχετικά με τη Cyta, σημείωσε ότι εξαρτάται από το τι θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και για τη Forthnet, σημείωσε ότι είναι το Plan B της Wind γα την ανάπτυξή της στις υπηρεσίες περιεχομένου, και μόνον εφόσον υπάρξει τίμημα και όροι που ταιριάζουν με τη σημερινή συγκυρία.

Ο επικεφαλής της Wind είπε ότι η εταιρεία μελετά τη δυνατότητα να αναπτύξει δική της πλατφόρμα, επιλογή που θα προτιμούσε.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, την οριστική διευθέτηση του θέματος της αδειοδότησης των κεραιών στην κινητή τηλεφωνία και τη συμφωνία για ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε συνεργασία όλων των παρόχων.

Σχετικές ειδήσεις