ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Vodafone φέρνει πιο κοντά την Κοινωνία των Gigabit

Η Vodafone φέρνει πιο κοντά την Κοινωνία των Gigabit

Η αξιοποίηση από τους πολίτες των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για μία καλύτερη ζωή αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας στρατηγικής τοποθέτησης του ομίλου Vodafone, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Newsbomb οΧάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ετοιμάζεται να λανσάρει μία σειρά από νέες υπηρεσίες και προϊόντα, συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων και καινοτομίες που θα προσφέρουν καινούριες δυνατότητες και θα κάνουν το μέλλον πιο συναρπαστικό.

Ποιοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο όμιλος Vodafone αποφάσισε να προχωρήσει στις αλλαγές της εταιρικής ταυτότητας του;

H νέα στρατηγική τοποθέτηση του Ομίλου Vodafone και η νέα του εταιρική ταυτότητα έρχεται να υπογραμμίσει την ισχυρή μας πεποίθηση ότι στο άμεσο μέλλον οι νέες τεχνολογίες και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται άλλωστε στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας στη Vodafone και αναγνωρίζουμε την ανάγκη των πελατών μας να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες αυτές. Με τη νέα μας στρατηγική, στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας ως αρωγός σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς προς το καλύτερο μέσα από την τεχνολογία. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και ευρύτερα την κοινωνία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για μια καλύτερη ζωή. Η νέα στρατηγική μας τοποθέτηση δίνει έμφαση σε αυτή την επιλογή.

Οι αλλαγές αυτές πως θα επηρεάσουν την δραστηριοποίηση της Vodafone στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχήν, στο επίπεδο της επικοινωνίας της μάρκας, η νέα εταιρική ταυτότητα ήδη είναι εμφανής σε όλο το φάσμα της εμπορικής της δραστηριοποίησης δηλαδή σε όλα τα σημεία επαφής της με τον πελάτη. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, η νέα στρατηγική τοποθέτηση επιταχύνει πια τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο. Στην καθημερινή μας λειτουργία γινόμαστε όλο και πιο απλοί, ταχύτεροι και ψηφιακοί, ενώ στις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας, διευρύνουμε την γκάμα και δίνουμε περισσότερες επιλογές στους οικιακούς και εταιρικούς μας πελάτες, μέσα από τις καλύτερες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ποιές είναι οι νέες υπηρεσίες που θα δούμε από τη Vodafone στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες; Σε ποιους τομείς σκοπεύετε να εστιάσετε;

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα φέρει τις καλύτερες ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς και τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες μας. Στο πλαίσιο της κατανομής περιοχών από την ΕΕΤΤ για την δημιουργία δικτύων νέας γενιάς, προχωρούμε σε ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Βέροια και την Κοζάνη. Αυτές οι επενδύσεις σύντομα θα φέρουν μία νέα γενιά ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων, θα υποστηρίξουν νέες υπηρεσίες, όπως είναι η IPTV και θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες. Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων υπόσχονται, παράλληλα, σημαντικά οφέλη και για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς θα υποστηρίξουν ψηφιακές καινοτομίες. Επίσης, ενισχύουμε τις υπηρεσίες IoT με νέα προϊόντα που φιλοδοξούν να φέρουν το αύριο στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η συμφωνία συνεργασίας με τη Nova δίνει τη δυνατότητα στη Vodafoneνα προσφέρει και αθλητικό περιεχόμενο μέσω της πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης που έχει υλοποιήσει (Vodafone TV). Ποιά είναι τα επόμενα πλάνα σας στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης; Είστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία του project;

Η πρόσφατη συμφωνία μας, η οποία είναι η πρώτη συμφωνία διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου στην χονδρική αγορά που έχει γίνει στη χώρα μας, ενδυναμώνει το Vodafone TV και δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες μας. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία αλλάζει πια τα δεδομένα της αγοράς και ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με τις διεθνείς εξελίξεις. Η ενίσχυση της τηλεοπτικής μας πλατφόρμας με πλούσιο ανταγωνιστικό περιεχόμενο δεν σταματά στα αθλητικά γεγονότα και θα συνεχιστεί με σημαντικές συμφωνίες που θα καταστήσουν το Vodafone TV σημείο αναφοράς στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ήδη, οι καταναλωτές επιβραβεύουν αυτήν την στρατηγική.

Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε τα επόμενα χρόνια;

Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής, στην οποία η τεχνολογία γυρίζει σελίδα και υπόσχεται νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς και τις καινοτομίες των τεχνολογιών πληροφορικής. Η τεχνολογική εξέλιξη θα έρθει να ενισχύσει την κοινωνία σε κάθε επίπεδο. Τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε καινούριες επιλογές ψυχαγωγίας και περισσότερη επικοινωνία, και θα προικιστούν με νέα εργαλεία που θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινή διαχείριση του σπιτιού. Τα ψηφιακά και φυσικά καταστήματα, χάρη στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, θα μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να προσφέρουν απεριόριστες επιλογές στους πελάτες τους. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, μέσα από σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, θα μπορούν να φέρουν μία νέα διδακτική εμπειρία και να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, επιταχύνοντας την επιστημονική έρευνα. Μέσα από νέες ψηφιακές εφαρμογές, τα νοσοκομεία θα δώσουν καινούριες δυνατότητες και περισσότερη ελευθερία στους ασθενείς. Κάπως έτσι περιγράφεται η Κοινωνία των Gigabit, ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, ταχύτερη και καλύτερη και θα ενδυναμώνει τους ανθρώπους.

Επίσης, με αφορμή τη νέα μας στρατηγική τοποθέτηση, η Vodafone ανέδειξε τις 10 πιο σημαντικές νέες τάσεις, που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν ριζικά την καθημερινή μας ζωή, στο σπίτι ή στην εργασία, όπως τις κατέγραψαν κορυφαίοι οραματιστές του μέλλοντος σε πέντε χώρες. Μερικές από αυτές είναι:
• 3D και 4D εκτυπωμένα εξαρτήματα για την κατασκευή κατοικιών που εξελίσσονται, καθώς οι στεγαστικές απαιτήσεις αλλάζουν.
• πενταπλάσια αύξηση της παγκόσμιας δυναμικής για την παραγωγή ενέργειας με την ενίσχυση καθαρών μορφών ενέργειας.
• εξατομικευμένες ιατρικές επεμβάσεις όπως η 3D βιο-εκτύπωση οργάνων και μελών
• νέα συστήματα μαζικών μεταφορών που συνδέουν πόλεις με τρένα που αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 966 χλμ/ώρα.

Ποιά είναι η άποψη σας για την ελληνική αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών;

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι, παρά την δημοσιονομική κρίση και την συσσωρευμένη ύφεση, υπάρχει ένα οικοσύστημα μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, που υπό αντίξοες συνθήκες, ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι εξαιρετικό στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Ο Όμιλος Vodafone, στο απόγειο της κρίσης, εμπιστεύτηκε την Ελλάδα και επένδυσε, εξαγοράζοντας τη Zelitron, η οποία είναι σήμερα θυγατρική μας και παράγει καινοτόμες λύσεις IoT για όλες τις αγορές, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλός μας. Διεθνείς εταιρίες χρησιμοποιούν υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από την Ελλάδα. Αυτό μας κάνει υπερήφανους.

Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια;

Αυτό που σίγουρα θα διαπιστώσουμε, θα είναι ότι μόνο βιώσιμα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Επίσης, αναμένουμε ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε κάθε επίπεδο – ίσως λίγο πιο αργά από τους ρυθμούς που καταγράφονται στην Αμερική και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από πέντε χρόνια, ο μέσος συνδρομητής μας κατανάλωνε 800 ΜΒ – σήμερα καταναλώνει πάνω από 7 GB Σε λίγα χρόνια θα καταναλώνει πολλαπλάσια data και σε αυτό θα βοηθήσει η σύγκλιση των δικτύων σταθερής και κινητής. Αυτή θα είναι μία μόλις από τις πολλές αλλαγές που περιμένουμε. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο όμιλος Vodafone επενδύει σε έργα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση πελατών, αλλά και την διαχείριση δικτύου για θέματα ρουτίνας. Επίσης, αξιολογούμε τις καλύτερες νέες τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και την βελτίωση της ενεργειακής μας αποτελεσματικότητας.

Ποιες αλλαγές θα φέρνουν οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, αλλά και το 5G;

Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνία των Gigabit, καθώς υπόσχονται απεριόριστη χωρητικότητα και υψηλότερες ταχύτητες, ιδιότητες που θα καταστήσουν εφικτές μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές. Ο πρώτος πυλώνας των αλλαγών θα έρθει με τις «έξυπνες» πόλεις. Εκατομμύρια IoT συσκευές θα επιτρέψουν την διαχείριση και εποπτεία των υποδομών των αστικών κέντρων, προσφέροντας ευκολία, ταχύτητα, ασφάλεια και αυξημένη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Ένας δεύτερος πυλώνας εντοπίζεται στη βιομηχανία, όπου το 5G αναμένεται να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και τη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα από την διευκόλυνση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Ο τρίτος πυλώνας συναντάται στις μεταφορές, καθώς τα οχήματα θα επικοινωνούν με τις υποδομές των συγκοινωνιακών δικτύων, ενώ οι σιδηρόδρομοι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μέσα από την βελτιστοποίηση της διασυνδεσιμότητας και την αύξηση της ασφάλειας. Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στις απομακρυσμένες περιοχές και στο φυσικό περιβάλλον. ΙοΤ αισθητήρες θα καταστήσουν εφικτή την καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή, ενώ τα νέα ασύρματα δίκτυα θα βελτιώσουν την επικοινωνία των κατοίκων.

Η νέα εταιρική ταυτότητα αποπνέει έναν άνεμο αισιοδοξίας για το ψηφιακό μας μέλλον. Που βασίζεται αυτή η αισιοδοξία; Τη συμμερίζεστε εσείς προσωπικά;

Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση ότι η τεχνολογία θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η μετάβαση μπορεί μην είναι γραμμική. Ωστόσο, αποδεδειγμένα κάθε νέος κύκλος βιομηχανικού εκσυγχρονισμού έφερε στο τέλος της ημέρας καλύτερες συνθήκες για όλους. Οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στο DNA μας και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε έναντι της κοινωνίας ως καταλύτης αυτής της μετάβασης. Αυτός είναι και ο πυρήνας του μηνύματος της νέας μας στρατηγικής τοποθέτησης - το μέλλον συναρπάζει. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από τα ίδια τα δεδομένα. Ο όμιλος Vodafone διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 ανθρώπων, σε 17 χώρες και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των πολιτών συμμερίζεται την άποψή μας – ειδικά οι νέοι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη χώρα μας οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο, χάρη στη νέα επιχειρηματικότητα, την τεχνολογική καινοτομία και τις εξελίξεις στην ιατρική. Άλλωστε, η ίδια η ιστορία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει αποδείξει πως τα τεχνολογικά άλματα, όπως η εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στην καθημερινή ζωή της Ελλάδας πριν από 25 χρόνια, άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Η πίστη μου για ένα καλύτερο αύριο είναι ακλόνητη. Είτε μιλάμε για συναρπαστικές εξελίξεις που έρχονται στην ιατρική και για νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, είτε για την 3D εκτύπωση κατοικιών, σίγουρα το μέλλον θα είναι συναρπαστικό.