ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ναυπλίου αποκαλύπτονται

Οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ναυπλίου αποκαλύπτονται

«Ναύπλιο Globally Yours» είναι ο τίτλος του νέου πολιτιστικού οδοιπορικού του Geo Routes Cultural Institute, που θα παρέχεται σύντομα στον Έλληνα και ξένο επισκέπτη, μια διαδρομή με το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα του Ναυπλίου από τον Μεσαίωνα έως το 1828, όταν επιλέχτηκε για πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Η επίσημη πρώτη για τη συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή των Geo Routes, υπό την αιγίδα της ΕΕ για την UNESCO, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17 έως 19 Οκτωβρίου 2014, με μέλη από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Μέσω του οδοιπορικού «Ναύπλιο Globally Yours», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα εξόχως διαφορετικό Ναύπλιο στους εμβληματικότερους σταθμούς της Πόλης, με εισηγήτρια την Πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων, Καλλιόπη Καλκούνου-Ζάχου.

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, στο Βουλευτικό που το 1825 στέγασε την 1η Βουλή των Ελλήνων, αναφέρθηκε στο πολιτιστικό όραμα της 5ετίας 2014-2019, στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της πόλης, στις ευκαιρίες επενδύσεων στην περιοχή και στις προκλήσεις/δυσκολίες διαχείρισης μίας πόλης "Ανοιχτό Μουσείο", όπως είναι το Ναύπλιο. Προσκάλεσε δε την ΕΑΣΕ, να παρέχει μέσω των στελεχών της, θέσεις που θα συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων του Δήμου.

Ο Γιάννης Μπαλακάκης, πρόεδρος του «Geo Routes Cultural Institute», δήλωσε ότι «σε αυτή τη βαθειά πολυπολιτισμική και αδιαμφισβήτητα γοητευτική Πόλη-Μνημείο, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κωστούρο, από πλευράς μας θα μεταφέρουμε προτάσεις, ώστε εν ευθέτω χρόνω, το Ναύπλιο να γίνει "αρένα" διεθνών πολιτιστικών δρώμενων και γεγονότων, προσελκύοντας τα φώτα ενδιαφέροντος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό».

Για την κατάρτιση του οδοιπορικού «Ναύπλιο Globally Yours» αρωγοί στο Geo Routes Cultural Institute, ήταν η κ. Μαρία Βλαζάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, του Κάστρου του Παλαμηδίου και του Αρχαιολογικού Χώρου Νεμέας, η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και ο Στέφαν Μίλερ (Stephen Miller) επίτιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και μέλος της ανασκαφικής ομάδας της Νεμέας του 1973 (Στάδιο, αρχαιολογικό πάρκο, αρχαιολογικό μουσείο αναστήλωση Ναού του Διός).

Η ολική πολιτισμική διάσταση του «Ναύπλιο Globally Yours» έχει άμεση σύνδεση με την καμπάνια των Geo Routes «Our Greece Globally Yours», η οποία παρουσιάστηκε στο Διπλωματικό Σώμα και στις Ξένες Αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2013 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις