ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Μονεμβασιά το χειμώνα;

Μονεμβασιά το χειμώνα;

Μονεμβασιά ή Γιβραλτάρ της Ανατολής. Οπως και να θέλετε να τη λέτε ο Βράχος της Μονεμβασιάς και το ομώνυμο κάστρο στέκει εκεί και σας περιμένει να το εξερευνήσετε.

Δε χρειάζεται να σας πούμε πως να πάτε, δεν είναι απαραίτητο να σας μιλήσουμε για την ιστορία του. Αυτά υπάρχουν παντού. Οπότε ας μιλήσουμε για ατμόσφαιρα. Το Κάστρο είναι καλύτερο όταν δεν έχει πολύ κόσμο. Γιατί μόνο τότε μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια του και να ακούτε το κάθε σας βήμα. Τη νύχτα ειδικά. Ενα άλλο ηχητικό θαύμα του κάστρου είναι το ότι αν βρίσκεστε στην άκρη των τειχών του ακούτε καθαρά τον παφλασμό των κυμάτων. Αν όμως κάνετε μερικά βήματα πίσω και πάλι ησυχία.

Η διαμονή μέσα στο κάστρο ειδικά εκτός υψηλής σεζόν θα σας ανταμείψει. Παραδοσιακά δωμάτια-κελιά, υπόσκαφα, υπάρχει κάτι για κάθε γούστο. Φροντίστε να έχετε μαζί σας παπούτσια που δε γλυστράνε γιατί τα σοκάκια είναι κακοτράχαλα.

Φαγητό; Οι περισσότερες ταβέρνες έχουν δυστυχώς το κλασικό ελληνικό μενού για τουρίστες. Μην απογοητεύεστε. Διαλέξτε κάποιο σημείο μέσα στο Κάστρο όπου η θέα είναι καλή, το κάδρο δηλαδή μπροστά σας και επιλέξτε κάτι από το μενού. Μην περιμένετε υψηλή γαστρονομία στις τοπικές ταβέρνες, αλλά να είστε προτεοιμασμένοι για τις δεκάδες γάτες που θα σας προσεγγίσουν για να μοιραστείτε το φαγητό σας μαζί τους.

Πριν φύγετε από τη Μονεμβασιά βρείτε στον κεντρικό δρόμο τα καταστήματα που πουλάνε παραδοσιακά προϊόντα. Φορτώστε λάδι, τοπικά γλυκίσματα, ζυμαρικά, μέλι κι ό,τι άλλο σας γυαλίσει στο μάτι. Είναι όλα άριστης ποιότητας.

Η Μονεμβασιά διαθέτει μαγεία και αν μείνετε εκεί για λίγες μέρες θα το καταλάβετε.

Φωτογραφίες: Νίκος Αθανασίου

Σχετικές ειδήσεις