ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Στην παγωμένη λίμνη Δοϊράνη

Στην παγωμένη λίμνη Δοϊράνη

Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο η γειτονική τεχνητή λίμνη Κερκίνη, όμως η Δοϊράνη τραβά την προσοχή με την αξεπέραστη ομορφιά της.

Η Δοϊράνη, μία από τις ομορφότερες λίμνες του ελληνικού Βορρά, με έκταση 42,8 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 8 μέτρα, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή το χειμώνα ντυμένη στα λευκά.

Η λίμνη είναι δημιούργημα αρχέγονων γεωφυσικών διεργασιών και πιθανόν κατάλοιπο της παλιάς λίμνης Παιονίας που έφθανε τα 130.000 στρέμματα. Η λεκάνη της τροφοδοτείται από πηγές που αναβλύζουν στον πυθμένα της, αλλά κι από τα γύρω ορεινά ρέματα που έρχονται από το Μπέλες και τα Κρούσια όρη.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, για να φτάσουν μέχρι εδώ δεν θα χρειαστεί να διανύσουν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα.

Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από τον εθνικό δρόμο που συνδέει τη συμπρωτεύουσα με το τελωνείο των Ευζώνων. Το μοναδικό παρόχθιο χωριό στην ελληνική πλευρά της Δοϊράνης είναι ο ομώνυμος οικισμός που απέχει από το Κιλκίς μόλις 28 χιλιόμετρα.

Δείτε φωτογραφίες της παγωμένης λίμνης

Σχετικές ειδήσεις