ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλιάτικοι προορισμοί της τελευταίας στιγμής

Πασχαλιάτικοι προορισμοί της τελευταίας στιγμής

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία ή καλύτερα πολλές διαφορετικές μοναδικές εμπειρίες, αφού υπάρχουν τόσα μέρη για να περάσεις αυτές τις ημέρες της κατάνυξης!

Ακόμα και αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και εσύ δεν έχεις ακόμα αποφασίσεις που θα πας, υπάρχουν μερικοί προορισμοί που είναι κυριολεκτικά μέσα στα πόδια σου.

Στην Αίγινα στο πι και φι

994087 10202644217090510 743017436 n

Προορισμός παντός καιρού, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα για χαλαρά διήμερα, στην Αίγινα θα περάσεις ένα νησιώτικο παραδοσιακό Πάσχα και το καλύτερο είναι ότι βρίσκεται μόνο 1 ώρα από τον Πειραιά.

Μόλις, 1 ώρα και 10 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού έχει να επιδείξει όμορφες, καθαρές παραλίες, πλούσια ιστορία και το μοναδικό στον κόσμο φιστίκι Αιγίνης.

Το λιμάνι της Αίγινας, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει από το καράβι ο επισκέπτης του νησιού, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Σαρωνικού, με τα νεοκλασικά κτίρια να δεσπόζουν στον παραλιακό δρόμο και το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

1380577 10202165184068875 215823831 n

Εκτός, από τα κιόσκια που πωλούν το νόστιμο φιστίκι, το βλέμμα του επισκέπτη τραβούν οι άμαξες με τα άλογα, που προσφέρουν την πρώτη επαφή με την Αιγινίτικη ζωή. Καθώς, διασχίζεις την παραλία και χαζεύεις τα κότερα που είναι αραγμένα στο λιμάνι και τις υπαίθριες λαχαναγορές, τα γραφικά καφενεδάκια σου «κλείνουν» το μάτι για ένα ουζάκι στα γρήγορα!

Το Πάσχα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού και φαντασμαγορική Ανάσταση στο λιμάνι. Ένα παλιό έθιμο που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ο «Χορός της Λαμπρής», που γίνεται το πρωί, γύρω στις 10 - 12, στην Παλαιοχώρα, μπροστά από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, με μουσική από λαϊκά όργανα και πολύ χορό.

Για ρουμελιώτικο Πάσχα στην Αμφίκλεια

pasxa

Μεγάλο ατού της Αμφίκλειας είναι η απόσταση από το κλεινόν άστυ, καθώς σε μόλις 2,5 ώρες μπορείς να απολαύσεις ένα γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα, με έντονη την παράδοση και το φολκλορικό στοιχείο.

Ο παραδοσιακός της οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, οι όμορφες εκκλησίες και πλατείες αλλά και οι τοπικές νοστιμιές κάνουν ολοένα και περισσότερους Αθηναίους να την επιλέγουν ως ήρεμο, ρομαντικό, οικογενειακό προορισμό.

Εδώ την Κυριακή του Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται ομαδικά σε κάθε γειτονιά, σε μεγάλους λάκκους, περπατώντας στις γειτονιές της Αμφίκλειας, βλέπεις να ψήνονται 10-15 αρνιά στη σειρά και φυσικά είσαι καλοδεχούμενος να δοκιμάσεις.

100% νησιώτικο Πάσχα στην Άνδρο

amdros

Στην Άνδρο το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη, οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες και στα μοναστήρια του νησιού, η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια της Χώρας, η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο και η γιορτινή ατμόσφαιρα της Κυριακής σε κάνουν να νιώθεις πως το Πάσχα γιορτάζεται καλύτερα με νησιώτικη ατμόσφαιρα.

Η Άνδρος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για την άνοιξη και φυσικά για το καλοκαίρι. Τα γραφικά χωριά της, σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες πλαγιές με πολλά νερά, αποπνέουν τη ναυτοσύνη του νησιού. Η αρχοντική Χώρα της κρατά σε υψηλό επίπεδο την πολιτιστική παράδοση του τόπου, και όλα αυτά μια ανάσα από την Αθήνα!

Πηγή φωτογραφιών: neoiamfikleias.blogspot

Σχετικές ειδήσεις