ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

H Iκαρία δεν τελειώνει ποτέ! (photos)

H Iκαρία δεν τελειώνει ποτέ! (photos)

Aν είστε άνθρωπος της οργάνωσης και του προγραμματισμού η Ικαρία είναι ό,τι πρέπει για να αναθεωρήστε. Αν πάλι είστε της λογικής ό,τι βρέξει ας κατεβάσει το νησί αυτό είναι ο παράδεισός σας.Η Ικαρία είναι γνωστή για τις ωραριακές της ιδιαιτερότητες και τα πανηγύρια της αλλά αν την επισκεφθείτε θα καταλάβετε πόσα πολύ περισσότερα κρύβει ένα νησί που είναι ταξιδιωτικός προορισμός για λίγους και εκλεκτούς.

Η Ικαρία είναι αυτόνομη. Διαθέτει κτηνοτροφία, έχει πέλαγος με πλούσιες ψαριές και τα νερά που αναβλύζουν από τα βουνά της εξασφαλίζουν όσα χρειάζεται το νησί σε λάδι και λαχανικά. Με δεδομένο πως στο παρελθόν αποκλειόταν πολύ συχνά λόγω καιρού από την κεντρική Ελλάδα, ανέπτυξε φιλοσοφία αντίστοιχης του Μικρού Γαλατικού Χωριού που όλοι αγαπήσαμε στα Asterix.
Κάπου εκεί δημιουργήθηκε και ο Μύθος της Ικαρίας. Κάτι τα πανηγύρια της που αρχίζουν αργά και τελειώνουν την άλλη μέρα, κάτι το ωράριο στις Ράχες και οι ρυθμοί των Ικαριωτών, το νησί έγινε προορισμός για όλους αυτούς που θέλουν να κατεβάσουν ταχύτητα και να χαλαρώσουν.

Τα πανηγύρια της Ικαρίας

Αν νομίζετε ότι τα χάσετε να σας ενημερώσουμε ότι έπονται δύο. Το πρώτο γίνεται στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μονοκάμπι και την Κρεμαστή επ ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Σοφίας και το επόμενο γίνεται 26 Οκτωβρίου στον Άγιο Δημήτριο Ραχών.
Τα πανηγύρια στην Ικαρία αρχίζουν αργά. Πολύ αργά. Στις 10 το βράδυ το πολύ πολύ να βρείτε εκεί τους γηραιότερους του χωριού. Τα καλύτερα γίνονται μετά τα μεσάνυχτα. Οπότε αν σκοπεύετε να κάνετε πανηγύρι στην Ικαρία προετοιμαστείτε για ξενύχτι γερό. Τα πανηγύρια τελειώνουν αφού ξημερώσει.

Οι παραλίες

Η Ικαρία διαθέτει δεκάδες παραλίες η μία πιο όμορφη από την άλλη. Όμως η θάλασσα στην Ικαρία δεν είναι ήρεμη. Τα νερά είναι βαθιά και έχουν υπόγεια ρεύματα. Συνεπώς αν είστε της λογικής θάλασσα μπανιέρα αλλάξτε προορισμό.
Δοκιμάστε μια βόλτα στο Ιερό όπου τα πράγματα είναι πιο ήρεμο λόγω της απανεμιάς του. Ο Αρμενιστής είναι η πιο γνωστή παραλία μαζί με το Γιαλισκάρι. Είναι πολυσύχναστες παραλίες αλλά τέτοια εποχή μπορείτε να τις ευχαριστηθείτε χωρίς να σας ενοχλήσει η πολυκοσμία. Το Να είναι η επόμενη στάση που πρέπει να κάνετε. Δημοφιλής παραλία ειδικά για εκείνους που κάνουν ελεύθερο camping βρίσκεται στις εκβολές ενός ποταμού.

Aπαραίτητη η εκδρομή, στους γειτονικούς Φούρνους. Εκεί θα βρείτε άφθονο φρέσκο ψάρι, αλλά και σπιτικά γλυκά. Εννοείται ότι οι παραλίες είναι από μόνες τους κίνητρο, αλλά το λέμε γιατί μπορεί να πεινάσετε.

Οι διαδρομές

Η Ικαρία διαθέτει ορεινές διαδρομές που πρέπει να κάνετε, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για σουρεάλ καταστάσεις. Στη διαδρομή σας θα βρείτε πολλές φορές αυτοσχέδιες πόρτες να κλείνουν το δρόμο. Μπορείτε να συνεχίσετε, αρκεί να κατεβείτε να τις ανοίξετε και να τις ξανακλείσετε αφού περάσετε. Διαχωρίζουν τα βοσκοτόπια των ντόπιων οπότε καλό θα ήταν να τηρήσετε το τελετουργικό τους. Μην εκπλαγείτε αν σας κάνουν ωτοστόπ, στην Ικαρία είναι πολύ συνηθισμένο. Αν είστε τυχεροί και ανέβετε στην κορυφή των βουνών της Ικαρίας μπορεί να σας τυλίξουν τα σύννεφα. Το θέαμα είναι μαγευτικό.

Το φαγητό

Ό,τι κι αν φάτε στην Ικαρία είναι νόστιμο. Η παραγωγή του νησιού, ειδικά εκτός φουλ σεζόν υπερκαλύπτει τις ανάγκες, οπότε όλα μαγειρεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο και με αγνά υλικά. Όταν δοκιμάσετε θα καταλάβετε τη διαφορά.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τυρί από ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Ζητήστε την που ωριμάζει σε άλμη με λευκό χρώμα, και έχει ευχάριστη ελαφρά πικάντικη γεύση, που δυναμώνει με τον χρόνο ωρίμανσής της, που είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Δεν παρασκευάζεται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Το πιο διαδεδομένο φαγητό το «σούφικο», όπου τα γεννήματα του Ικαριώτικου περιβολιού, συνυπάρχουν σε διάφορες εκδοχές μελιτζάνες κολοκύθια, κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτες σε άπειρους συνδυασμούς. Ο μύθος αναφέρει πως το φαγητό έφτιαξε πρώτη φορά μία νοικοκυρά που δεν είχε προλάβει να μαγειρέψει στον άνδρα της και απλά κατέβηκε στο περβόλι, έκοψε ό,τι βρήκε γρήγορα-γρήγορα και τα έβαλε όλα μέσα στο τηγάνι. Αφού ψήθηκε το φαγητό έβαλε να δοκιμάσει και καθώς έτρωγε έλεγε «σου’ φήκω, δεν σουφήκω σουφινιό πιάτο».
Δοκιμάστε γεμιστά αφού είναι σπεσιαλιτέ του νησιού αλλά και κολοκυθοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες.
Εννοείται ότι τα κατσίκια που θα βρείτε μαγειρεμένα σε διάφορες εκδοχές είναι πεντανόστιμα αφού είναι κατά κύριο λόγο άγρια.

Σχετικές ειδήσεις