Το απίστευτο αφιέρωμα του BBC: Θα γίνει η Αθήνα η νέα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεχνών;

Το απίστευτο αφιέρωμα του BBC: Θα γίνει η Αθήνα η νέα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεχνών;

Ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται στην Αθήνα... της τέχνης, όχι της κρίσης!

Ο Βρετανός καλλιτέχνης, Μάικλ Λάντι, επισκέφτηκε ένα βράδυ τα Εξάρχεια για να δειπνήσει. Εκεί που απολάμβανε, όπως ο ίδιος λέει, τους τοίχους με τα γκράφιτι βρέθηκε με χημικό αέριο γνωστό κι ως δακρυγόνο στα μάτια. «Τη μια στιγμή απολάμβανα το vegeterian δείπνο μου, κι από την άλλη βρέθηκαν τριγύρω τύποι με μάσκες ... και μια ταραχή. Ήρθε από το πουθενά...»

p052brct

Κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του BBC για την Αθήνα... της τέχνης: «Μπορεί η Αθήνα να γίνει η καινούργια πρωτεύουσα των τεχνών της Ευρώπης;».

«Η Αθήνα είναι μια πόλη όπου (ελαφρώς) δεν ισχύει ο νόμος, αλλά αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα σ' αυτήν. Είναι ένα συναρπαστικό μέρος», λέει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης που έως τις 11 Ιουνίου παρουσιάζει την πρωτοποριακή έκθεσή του με τίτλο «Breaking news-Athens» στη Διπλάρειο Σχολή της Πλατείας Θεάτρου.

Έχοντας περάσει πολλές εβδομάδες στην Αθήνα, ο Λάντι αναφέρει στο BBC: «Επτά ή οκτώ χρόνια στην ελληνική κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος σ' αυτήν κι ο κόσμος παίρνει αποστάσεις από την πολιτική. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει και πολύ ενέργεια». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Αθήνα μου θυμίζει το Λονδίνο 30 με 40 χρόνια νωρίτερα. Υπάρχουν πολλά άδεια κτήρια και οι καλλιτέχνες αγαπούν τους άδειους βιομηχανικούς χώρους διότι προσφέρουν φθηνά στούντιο σε κεντρική σημεία της πόλης που μπορεί να γίνουν πιθανοί εκθεσιακοί χώροι».