ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό το τσιμέντο είναι φτιαγμένο από αλάτι

Αυτό το τσιμέντο είναι φτιαγμένο από αλάτι

Τσιμέντο από αλάτι!

Δυο γνωστοί αρχιτέκτονες, ο Κενίτσι Τεραμότο και ο Γουαέλ αλ Αγουάρ, με έδρα το Ντουμπάι επιδιώκουν να ξεφύγουν από τις συμβατικές οικοδομικές πρακτικές με ένα εναλλακτικό είδος τσιμέντου που σχεδιάστηκε από ορυκτά αλατιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας απόβλητα.

Οι δύο αρχιτέκτονες του Ντουμπάι έχουν αναπτύξει ένα τσιμέντο εμπνευσμένο από τις επιφάνειες αλατιού των ΗΑΕ που βρίσκονται σε άλμη αφαλάτωσης. Οι δυο τους συνδύασαν την επιστημονική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιαπωνίας για να δημιουργήσουν ένα τσιμέντο κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας άλμη που παράγεται από τα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία αφαιρούν το αλάτι από το θαλασσινό νερό.

Εμπνεύστηκαν από τα ορυκτά σάμπκα (sabkha), που είναι μεγάλες επιφάνειες με αλάτι στην χώρα. «Είναι μια τεράστια περιοχή που συχνά παραβλέπεται», δήλωσε ο Al Awar. Το sabkha έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχιτεκτονική αιώνες πριν. Τεράστια κομμάτια από αλάτι κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν τη Σίβα, μια μεσαιωνική πόλη στην Αίγυπτο κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Τα ΗΑΕ που έχουν έλλειψη σε γλυκό νερό έχουν παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφαλάτωσης στον κόσμο. Η εταιρεία παράγει περίπου το ένα πέμπτο της άλμης στον κόσμο ως υποπροϊόν – περίπου 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το 2019. Ωστόσο, η ρίψη άλμης στη θάλασσα μπορεί να βλάψει τη θαλάσσια ζωή. Η άλμη περιέχει μέταλλα μαγνησίου. Ο Κεμάλ Σελίκ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Αμπού Ντάμπι και μέλος μιας ομάδας στο εργαστήριο AMBER του πανεπιστημίου, εξήγαγε μια ένωση μαγνησίου από το υγρό και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει το τσιμέντο.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το τσιμέντο χωρίστηκαν σε τσιμεντομπλοκς τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε θάλαμο διοξειδίου του άνθρακα, μια καινοτομία που επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής. Το τσιμέντο υποβλήθηκε σε δοκιμή στα ΗΑΕ πριν αποσταλεί στην Ιαπωνία, όπου πέρασε περαιτέρω δοκιμές αντοχής και ακαμψίας. Επιπλέον, αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος για τον υπολογισμό του πόσο ασφαλή θα ήταν τα τσιμεντομπλοκς αν χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κτισμάτων, δήλωσε ο αρμόδιος από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Τα προκατασκευασμένα τσιμεντομπλοκς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός διώροφου κτηρίου «αύριο», δήλωσαν οι δύο σχεδιαστές αλλά ελπίζουν να αναπτύξουν το προϊόν περαιτέρω για χρήση σε πολυώροφα κτίρια. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το τσιμέντο με βάση το μαγνήσιο μπορεί να αποδώσει όσο το κανονικό το οποίο χρησιμοποιεί ανθρακικό ασβέστιο ως πρώτη ύλη και είναι το τσιμέντο που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην κατασκευή σκυροδέματος.

Ωστόσο, το εν λόγω τσιμέντο έχει τους περιορισμούς του. Ως προϊόν με βάση το αλάτι, ενδέχεται να διαβρώσει τον χάλυβα, αν και είναι δυνατή η ενίσχυση με άλλα υλικά.