ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πέντε πόλεις για να γνωρίσουμε καλύτερα την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης

Βέλγιο: Πέντε πόλεις για να γνωρίσουμε καλύτερα την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης

Όλοι γνωρίζουμε πως το Βέλγιο είναι κατά κάποιον τρόπο η «πρωτεύουσα» την Ευρώπης, αφού στις Βρυξέλλες φιλοξενούνται μερικοί από τους σημαντικότερους παγκόσμιους φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μπορεί η πρωτεύουσα της χώρας να είναι εκείνη που τραβάει όλη την προσοχή και τα «φώτα» επάνω της, όμως οι επαρχίες της είναι που «κρύβουν» όλη την ομορφιά, την κουλτούρα, την «πλούσια» ιστορία και τις αυθεντικές παραδόσεις του τόπου. Συνεπώς, εάν θέλουμε να γνωρίσουμε όντως το Βέλγιο, δεν αρκεί να περιοριστούμε στα στενά πλαίσια των Βρυξελλών, αλλά χρησιμοποιώντας το τρένο ή το λεωφορείο, να περιηγηθούμε στις επαρχιακές πόλεις που υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα. Μερικές από αυτές τις πόλεις, έχουμε συγκεντρώσει στη σύντομη λίστα που ακολουθεί παρακάτω!

Η γραφική και «παραμυθένια» Ντινάν

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του Βελγίου είναι η πόλη Ντινάν, η οποία βρίσκεται 90 χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, στην επαρχία Ναμύρ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες του ποταμού Μόσα και είναι γνωστή ως η γενέτειρα του Adolph Sax, του Βέλγου εφευρέτη που δημιούργησε το σαξόφωνο. Πρόκειται για μία πολύ μικρή και γραφική πόλη εξαιρετικής ομορφιάς, η οποία συνδυάζει το φυσικό κάλλος με την αρχιτεκτονική των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ παρά το μικρό μέγεθος της, περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα για τους επισκέπτες της, όπως το «σήμα κατατεθέν» της περιοχής, δηλαδή τον γοτθικό καθεδρικό Ναό της Παναγιάς που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, την εντυπωσιακή «Κόκκινη Γέφυρα» και το παλάτι του Μεγάλου Δούκα.

Η αριστοκρατική μεσαιωνική ομορφιά της Μπριζ

Πραγματικά, όσες λέξεις και να βάλουμε στη σειρά είναι δύσκολο να αποτυπώσουμε μία περιγραφή που θα ταιριάζει και θα αναλογεί στο μεγαλείο της Μπριζ, καθώς είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις όλης της Ευρώπης και εκείνη που προσελκύει αναρίθμητους τουρίστες κάθε χρόνο στο Βέλγιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, οι κάτοικοί της συνηθίζουν να την αποκαλούν «η Βενετία του Βορρά», ενώ έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επιβλητική μεσαιωνική αρχιτεκτονική της, τα κανάλια, οι γέφυρες και τα λιθόστρωτα στενά της, συνθέτουν ένα καρτποσταλικό σκηνικό που παραπέμπει σε ιμπρεσιονιστικό έργο τέχνης, συγκινώντας κάθε ταξιδιώτη και ανοίγοντας την όρεξή του για ατελείωτο περπάτημα και εξερεύνηση!

Η μελαγχολική και απρόσιτη Οστάνδη

Εάν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι την Οστάνδη, θα λέγαμε πως είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» του Βελγίου, το απόκρημνο σημείο όπου η Ευρώπη συναντά τη Βόρεια Θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο. Η Οστάνδη απέχει σχεδόν 100 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες και είναι η μεγαλύτερη πόλη πληθυσμιακά, από τις γειτονικές περιοχές της Βελγικής ακτής. Παρότι διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες επαρχίες του Βελγίου, εξαιτίας της ιδιόμορφης γεωγραφικής θέσης της, και τα χαρακτηριστικά της δεν αντιστοιχούν στο προφίλ του κλασικού ευρωπαϊκού προορισμού, διαθέτει μία δική της μελαγχολική γοητεία που διατηρεί την εικόνα της ανεξίτηλη στη μνήμη όσων την έχουν επισκεφθεί. Διαθέτει λίγα αλλά σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Mu.ZEE, τη φαντασμαγορική εγκατάσταση «Rock Strangers» του καλλιτέχνη Arne Quinze που κοσμεί το λιμάνι της και το άγαλμα «Η θάλασσα» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στο Leopoldpark.

Η καταπράσινη και ιστορική Μπαστόν

Η πόλη Μπαστόν βρίσκεται στα σύνορα του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, ενώ αποτελεί ένα μέρος με «πλούσια» ιστορική παρακαταθήκη, καθώς τον Δεκέμβριο του 1944 και υπό τη «σκιά» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην πιο αιματηρή συμπλοκή εκείνης της περιόδου, η οποία έμεινε στις σελίδες της ιστορίας ως «Η μάχη του Μπάστον». Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός, έχει ιδρυθεί και ένα πολεμικό μουσείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αντλήσουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μάχη. Το Μπάστον βρίσκεται στη μέση ενός κατάφυτου δάσους και περιβάλλεται από 4.000 δέντρα, τα οποία φυτεύτηκαν 50 χρόνια μετά από εκείνη την «σκοτεινή» ημέρα, στη μνήμη των ανθρώπων που «έπεσαν» πάνω στη μάχη.

H «Μέκκα» της χαλάρωσης και της ευεξίας στη Σπα

Γνωστή και ως «το μαργαριτάρι του Αρντέν», η πόλη Σπα θεωρείται η ευρωπαϊκή «Μέκκα» της ευεξίας ήδη από τον 14ο αιώνα, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται από κάθε άκρη του κόσμου, για να χαρίσουν ένα δώρο περιποίησης στον εαυτό τους, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης στα θερμά λουτρά, τις ιαματικές πηγές, τις πισίνες, τα υδρομασάζ και τους τεχνητούς καταρράκτες. Η Σπα είναι χτισμένη στην περιφέρεια της Λιέγης, σε μία «πλούσια» δασώδη κοιλάδα, ανάμεσα στους κυματιστούς λόφους και διαθέτει πολυτελή αλλά προσιτά καταλύματα, για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει την άνεση και την περιποίηση στις διακοπές του.

Κλείνοντας, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως οι οικονομικές τιμές του τρένου και των λεωφορείων, μας δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφθούμε περισσότερους από δύο προορισμούς σε μία μόνο ημέρα. Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να οργανώσετε το δικό σας road trip στις βελγικές επαρχίες, ξεκινώντας με σημείο εκκίνησης τον κεντρικό σταθμό των Βρυξελλών!